Påskens mørkeste eventyr

(Foto: Riksteateret)

Riksteaterets oppsetning av «Lang dags ferd mot natt» som ble vist på NRK 1 i går kveld blåste sokkene av Popklikkredaktøsen.

I over tre timer satt jeg nærmest hypnotisert.

For en gjeng kremskuespilllere!: Anders Baasmo Christiansen (som av venninnegjengen flere ganger er kåret til Norges mest sexy tjukkas) spilte rollen som den forfyllede og fortvilte James “Jamie”, Jr med en intensitet som til tider nesten var skremmende.

Long time popklikkfavoritt Pål Sverre Valheim Hagen er omtrent fem minutter unna å bli hele Norges kjæledegge ettersom han både skal spille Thor Heyerdahl i filmversjonen av «Kon-Tiki» og har en av hovedrollene i «Buzz Aldrin». I dette stykket beviste han nok en gang at han er i stand til å eie en scene kun ved å stå i et hjørne uten å si et ord. Med sin 50-talls filmstjerneaura og urovekkende skeive smil er det umulig å ikke føle seg dradd mot ham. Magnetisme, baby!

Ringreven Bjørn Sundquist som James Tyrone viste fram såre kvaliteter og en slags såret ømhet som overrasket og imponerte.

Så. La oss snakke Liv Ullmann. My God! For oss som vokste opp med Liv som en slags klisjeaktig inkarnasjon av tungsinn og mørkt melodrama er det lett å glemme hvor fullstendig excellent denne dama er. I «Lang dags ferd» er hun rett og slett vidunderlig  som Mary Cavan Tyrone. Skingrende, irriterende, selvopptatt og fullstendig konsumert av sin egen tragiske historie og rusmisbruk.

Som en skarp stein i skoen gnager Mary både på familien og oss som ser på fra det sekundet hun entrer scenen. Den konstante vinglingen mellom klaustrofobisk kjærlighet ovenfor sine menn og tanken på at hun har fortjent et bedre liv er rett og slett utrolig fascinerende.

Sammen skaper disse fire skuespillerne rett og slett magiske timer på skjermen.

Dersom du vet hva som er bra for deg drar du deg over til TV-boksen NÅ og setter den på opptak. Forestillingen går nemlig i reprise på NRK2 klokken 16.55 i dag.

Mind you: dette er ikke underholdning for en solrik påskedag. «Lang dags ferd mot natt» nytes best i tussmørket, helst med en skarp whiskey i glasset.

For å runde av gir vi deg 5 fakta om dramatikeren Eugene O’Neill og stykket «Lang dags ferd mot natt».  Vi ser det nemlig som vår plikt å skjenke våre vakre lesere litt lettkjøpt allmenndannelse:

– Eugene O’Neill ble født 16. oktober 1888 på et hotellrom på Broadway og døde 27. november 1953 på et hotellrom i Boston.

– Hans mest kjente stykke er nettopp det selvbiografiske «Lang dags ferd mot natt» fra 1941.

– Før stykket ble ferdig i 1942, laget  O’Neill en kontrakt med forlaget Random House om at det ikke skulle utgis før 25 år etter hans død. Manuskriptet ble forseglet og den formelle kontrakten ble laget i 1945. Men hans tredje kone, Carlotta Monterey, overførte rettighetene til Yale University og opphevet avtalen for å opprette et stipend til minne om forfatteren.

-Stykket foregår en skjebnesvanger dag fra rundt halv ni til midnatt i august 1912 i hjemmet til familien Tyrone ved sjøen i Connecticut. Det blir sagt å være halvt selvbiografisk og representere O’Neill selv, hans eldre bror og foreldrene.

– O’Neill hadde tre barn. Han kuttet kontakten med yngstedatteren Oona da hun giftet seg med ingen ringere enn Charlie Chaplin.

Så veit du det.

 

Elise Nyborg Eriksen
Elise Nyborg Eriksen
Artikler: 405