Laget film om Oslos nye konger

Elsa Kvamme er aktuell med filmen "Konger av Oslo". (Foto: kino.no)

Elsa Kvamme tar kidsa på alvor og vil gjerne danse med De Niro. Vi snakket med regissøren av «Konger av Oslo» en uke etter premieren.

– Beskriv filmen din i en setning.
– En energibombe av et møte med dagens 12åringer, som kanskje fjerner noen fordommer og får deg til å ville dem vel.

– Hva er du mest fornøyd med når det kommer til filmen din?
– At den tar oss inn i barnas verden, og vi kan oppleve med dem gleden over å leke, være sammen med venner, og at det kan dannes fellesskap selv blant folk som er svært forskjellige.

– Tre beste filmer gjennom tidene med begrunnelse?
1) «Det syvende seglet», av Ingmar Bergman.
– Det var min første store filmopplevelse som 16åring, og grunnen til at jeg ville begynne med film og teater. Så frekt, samtidig som det var gjenkjennelig for 16åringen at Max von Sydow kunne sitte der og spille sjakk med djevelen. Idag ser jeg at det var filmet med en drabantby i bakgrunnen, men filmen var så spennende, at det var det ingen som så.

2) «Blue Velvet»,  av David Lynch.

– En film som da jeg så den første gang fikk meg til å skvette fem centimeter over kinostolen, og som jeg aldri blir lei av å se, fordi den er spennende på så mange plan. Han klarer å kombinere en fortellermessig ironi med følelsesmessig engasjerende plot og en nådeløs skildring av et samfunn hvor alle egentlig er redd for alle.

3) «Kvinner på randen av nervøst sammenbrudd», av Pedro Almodovar.
– Det kunne også være «A fish called Wanda». Komedie er en underkjent genre, de får alltid terningkast fire. Begge disse filmene spiller på menneskenes konfrontasjon og kollisjon med sin egen dobbelhet og livsløgn, om du vil, på en svært humørfylt måte som jeg aldri blir lei av.

– Favorittbok med begrunnelse?
– Har nettopp lest «Rampejenta» av Mario Vargas LLosa. En bok jeg bare elsket, som skildrer en jente fra Peru som prøvde å jobbe seg opp fra underklassen til å bli stor verdensdame ved å gifte seg med forskjellige drittsekker, skildret gjennom fortellerens livsvarige forelskelse i henne.

– Favorittplate med begrunnelse?
– Tom Waits’ «Blood Money».  Sangene ble skrevet til Bob Wilsons teateroppsetning av «Woyzeck» i København. Jeg var og så det, og tenkte at hver eneste av disse sangene er en klassiker. Siden har jeg hørt på Cd’en utallige ganger.

– Hvem er tidenes kuleste skuespiller?
– Da jeg var ung fikk jeg voldsomt kick av Spencer Tracy, særlig når han spilte mot Kathleen Hepburn. Han er en av tidenes kuleste. Idag er det så mange jeg kunne si, som Judy Dench. Men Jamier Badem er på topp akkurat nå.

– Hvem er tidenes beste regissør?
– David Lynch.

– Hvem er tidenes beste manusforfatter?
Alfred Hitchcock. Og Monty Python- gjengen.

Fra filmen "Konger av Oslo". (Foto: Alert Film/Corianderfilm)

– Hvem er tidenes mest underkjente regissør?
– Liliana Cavani, italiensk regissør som gjorde «Nattportieren».

– Hva heter Norges beste film gjennom tidene?
– Oj, det der er vanskelig. «Ann Magritt» er nok den som har gjort mest inntrykk på meg, jeg så den også i tenårene. Men «Døden er et kjærtegn» og «Limbo» er også veldig bra filmer.

– Beste filmopplevelse?
– Å se «A Clockwork Orange» i Amsterdam på midten av 1970tallet. Husker alle i Norge var opptatt av å diskutere om den var skadelig for andre å se, mens ingen prøvde å gå inn i hva filmen gjorde med deg.

– Hvilke film var den siste du kjøpte?
– «Vertigo» av Alfred Hitchcock. En film som har klart å lure meg så mange ganger. Prøver å finne ut hvordan den egentlig er skrudd sammen, det er en komplett usannsynlig historie om en mann som har høydeskrekk og derfor får jobben som detektiv for å være vitne når en mann tar livet av sin kone.

– Hva så du sist på kino?
– «Konger av Oslo», det var premiere forrige fredag, og musikken surrer fortsatt i hodet mitt. Stor opplevelse å se den på et fullsatt Klingenberg. Men før det var det «Black Swan», som jeg synes var en medrivende og fortellermessig utfordrende film. Mannen min jobber med spiseforrstyrrelser og sendte gjengen avgårde for å se den. De kom tilbake og sa: «Akkurat sånn er det!»

– Hva ville du spurt Robert De Niro om hvis du hadde ham til bords?
– Skal vi danse?

Elise Nyborg Eriksen
Elise Nyborg Eriksen
Artikler: 405