Lagspill og kjærlighet

Filmen «Fjellet» er elsket av kritikerne og har sjarmert Berlin.  På fredag kommer den på norske kinoer.  Popklikk slår av en prat med den premiereklare regissøren Ole Giæver.

– Beskriv filmen din i en setning.

– Den handler om hvor langt mennesker er villige til å gå for hverandre.

– Hva er du mest fornøyd med når det kommer til filmen din?

Ole Giæver på settet av kortfilmen "Sommerhuset" (Foto: Filmweb)

– Helheten. Hvordan dialog, spill, foto, klipp, lyd og musikk spiller på lag med hverandre. Dette er takket være tilstedeværelsen, kjærligheten og det urokkelige talentet til de som har disse funksjonene. Film er et lagspill, og det handler om å gjøre hverandre gode.


– Tre beste filmer gjennom tidene med begrunnelse?

– «Ordinary People» fordi det er en usentimental og nyansert skildring av en familie som opplever å miste et av sine medlemmer. Veldig sterke rolleprestasjoner!

– «21 grams» fordi den er fortalt på en måte som løfter tematikken, samtidig som historien i seg selv er gripende og engasjerende. Naomi Watts´ rolleprestason er noe av det beste jeg har sett på film noensinne!

– «Der Freie Wille» fordi den har en så ambisiøs målsetting og lykkes så til de grader. Den tør å være kompromissløs og det vinner den alt på. Den er så vakker at det gjør vondt og vice versa. Opplevelsen satt i magen flere dager etterpå.

– Favorittbok med begrunnelse?

– Min Kamp-bindene til Knausgård. Det er nok fordi det er de jeg har ferskest i minne. Men mer enn bøkene er gode er det prosjektet i seg selv og kompromissløsheten i det som engasjerer og inspirerer meg. Jeg liker Knausgårds sans for detaljer, særlig i de helt trivielle situasjonene. Det ligger en kjerne i de små detaljene som gjør tilsynelatende ubetydelige hendeleser viktige og spennende.

– Favorittplate med begrunnelse?

– Pink Floyd, «The Wall». Det er den mest gjennomførte plata noensinne. I disse spilleliste-tider er det deilig å sitte i sofaen og lytte til et album som har en dynamisk kontinuitet og helhet som varer fra første til siste tone.

– Hvem er tidenes kuleste skuespiller?

– Aud Schönemann.

– Hvem er tidenes beste regissør?

– Jeg har ikke én favoritt, men det er mange jeg beundrer. Akkurat nå er jeg enormt spent på hvor Aronofsky går videre etter «Black Swan». Han har hatt en spennende utvikling og jeg blir veldig inspirert av hvordan han for hvert prosjekt sirkler seg inn mot den perfekte filmen for hans visjon og talent.

– Hvem er tidenes beste manusforfatter?

– Jeg blir veldig inspirert av Charlie Kaufman.

– Hvem er tidenes mest underkjente regissør?

– De fleste jeg beundrer er veldig anerkjente. Men det er nok mange talenter som aldri får sjansen, eller som fremdeles venter på den. Jeg håper Eskil Vogt snart får støtte til sin langfilmdebut, den venter jeg spent og utålmodig på.

– Hva heter Norges beste film gjennom tidene?

– «Kjærlighetens Kjøtere».

– Beste filmopplevelse?

– «Der Freie Wille».

– Hvilke film var den siste du kjøpte?

– «Profeten».

– Hva så du sist på kino?

– «Black Swan».

– Hva ville du spurt Robert De Niro om hvis du hadde ham til bords?

– Har du en tyggis?

 

Se klipp fra «Fjellet» her:

Elise Nyborg Eriksen
Elise Nyborg Eriksen
Artikler: 405