Har du ikke hørt om «Oldsploitation»?

Popklikk hjelper deg selvsagt og illustrerer.

Altså. For noen uker siden.  Jeg sitter og ser på programmet som oppsummerer meningsløsheten av lørdags-TV, nemlig «Gullfisken». Her forventer altså TV2 at vi skal bruke lørdagskvelden på å frivillig se på reklamer. Jeg er uansett for nummen i hjernen til å skifte kanal.

Høydepunktet var at Truls Svendsen danset etter Singel Ladies slik uendelig mange andre har gjort på YouTube før ham.

Etter MYE om og men går vinneren av prisen til filmen «Young, Free And Single». En reklame laget av Try for DnB Nor der punchlinjen er at når du er gammal er det ikke så himla kult med ungdommelige tatoveringer.  Litt av sjarmen her ligger jo i at gamlingen er innmari søt der han står i jeansen sin. Det fikk meg til å tenke at det må jo være et slags popkulturelt samleord for bruk av eldre i uvante, gjerne «moderne» situasjoner.

Å jadda! Vi snakker «Oldsploitation».  Smak på det.

Les også: Har du ikke hørt om «Slutwave»?

For det er jo virkelig merkelig at i det man tipper 70 så blir man automatisk sett på som søt, litt tullete og bare helt herlig.  Vi bare elsker popkulturelle framstillinger av eldre som gjør noe uventet.

Bloggeren bak «We watch movies» skriver:

Inexplicably, many people seem to have a bizarre compulsion to label the symptoms of bodily decay as somehow possessing some sort of ironic attractiveness. More often than not, it’s “cutest” when old people do something that would be more likely done by the young, like dancing or rapping. This is stupid. Old people don’t do things young people do because they have personal dignity and bones like packing peanuts.

Jeg kan ikke annet enn å klappe i  hendene og si meg enig. Det er ikke nødvendigvis sånn at alle eldre er noen artige skruer som vi skal synes er litt fornøyelige og rare.

Derfor er det ikke fritt for at jeg digger denne videoen som tar «Oldsploitation» helt ut i et slags sjukt «Requiem for a dream»-mareritt.

Felix Cartal – World Class Driver (dir. Josh Forbes) from More Media on Vimeo.

Her har du noen andre eksempler på mer problematisk «Oldsploitation»

1. Young, free and single

http://www.youtube.com/watch?v=-cR_MpR2pMU

2. Young at Heart-trailer. Gamlinger synger (gulp) Ramones og rapper.


3. Supergran

4. Grumpy old men

Elise Nyborg Eriksen
Elise Nyborg Eriksen
Artikler: 405