Mitt middelklassehælvete – adventstid

Det er beinhardt å være et medlem av den norske middelklassen. I uken som gikk har vi verdt vitne til grusomme avsløringer om nordmenn som sliter med følelser av utilstrekkelighet fordi de ikke til en hver tid makter å kle opp sine barn i Burberry og Canadian Goose. Ja, livet på solsiden er tøft.

Og lettere blir det vel ikke nå når vi går inn i den harde førjulstiden. Sammen er vi sterke, så jeg tenkte at jeg igjen skulle bjuda litt på mine egne og mine venners utfordringer i hverdagen nå før jul. Basert på tanker og konversasjoner vi har gjort oss om stort og smått. Det handler om tøffe ting. Så vær forberedt.

1. Det er et hælvete å kjøpe gaver til folk når absolutt alle har alt de trenger.
«Hva ønsker du deg til jul?», spør jeg. «Nei, jeg vet ikke? Trenger vel egentlig ingenting. Kan ikke komme på noe. Jeg skal love å tenke på det». (les: «Dette orker jeg ikke å ta stilling til nå».)

2. Ettersom ingen ønsker seg noe ender man opp med å kjøpe «opplevelser» i form av gavekort.
Men, hvor vanskelig er det ikke å få brukt opp alle disse gavekortene? For å sitere en kamerat: «Jeg blir sprø! Har jo to gavekort til Operaen og ett til Nationaltheateret som må brukes innen året. Hvordan skal jeg få tid til dette?!!» Alt jeg kunne gjøre var å gi ham en god klem og være støttende.

2. Det er ganske forstyrrende og rett og slett problematisk at ungene kommer dragende med røde dorullnisser og annet pynteskrot hjem fra barnehagen når man har planlagt at årets jul skal dekoreres i paletten hvit, sølv, natur og tre.
Altså når interiørmagasinene skriver «bring naturen inn» så tror jeg ikke de snakker om konglegriser. Seeeeriously.

3. Som «mother of two» må jeg leve med skammen over at jeg ikke har kjøpt 48 nøye uttenkte, økologiske, nyttige smågaver til en hjemmelaget kalender som jeg kan dele bilde av på Fæis. Jeg fikk rett og slett ikke tid. Det ble en rådyre butikk-kjøpte Lego og Playmo-kalendere i år. Jeg rødmer mens jeg skriver dette.

4. Kombinasjonen pepperkaker, brie og honning kan være det som knekker helsen til den norske middelklassen i år.

5. Det er et hælvete at man hele tiden skal bli bedt i så mange hyggelige selskapeligheter før jul. Blir helt utslitt jeg. Heldigvis ser det ut som om bekjentsskapskretsen har blitt enig om at januar er det nye desember. Så da tar vi alle festene over nyttår i steden. Det betyr imidlertid at man må utsette gode forsetter om hvit måned og sukkerfritt år til februar. Så tøft.

Les også:
Mitt middeklassehælvete – fra sashimi til Øyafestivalen
Mitt middelklassehælvete 2

6. Det går rykter om at mange vaskehjelper reiser hjem til Polen allerede to uker før jul. Hva skal man si om sånt? For en stor del middelklassepar er dette dråpen som får begeret til å renne over.

7. Alle vet at sylting er den nye bakingen. Da tenker vi selvsagt på sylting av agurker og sånt. Ikke syltetøy (herregud). Problemet er bare at det er ganske vanskelig å få tak i autentiske Norgesglass. Plagsomt, altså.

8. Dersom man ikke har fått billetter til Nøtteknekkeren ennå så er man føkka. Det er ingen oppsetning av «Reisen til Julestjernen» i år heller. Som om ikke dette var ille nok så nekter NRK å sende «Skomakergaten». Hvordan skal det gå med barnas kulturelle kapital?

9. Julaften er på en tirsdag. Så mange tar selvsagt fri mandag. Dermed blir fredagen før jul et sant HÆLVETE for de som skal ut å reise. Tør ikke engang å tenke på dokøen på Gardermoen.

Ja, det er rart at vi som nasjon henger sammen og ikke knekker under de enorme belastningene. Hold ut! Det blir vel jul i år også.

Har du et middelklasseproblem? Send det til elisenyborgeriksen@gmail.com


Publisert

i

av

Kommentarer

Ett kommentar til “Mitt middelklassehælvete – adventstid”

  1. […] Eriksen on jan 12, 2015 • 09:21 Ingen kommentarer Julen er som kjent et forjævlig stress og adventstiden et reint HÆLVETE for oss i middelklassen. Men det blir jo ikke AKKURAT bedre selv om vi har begynt på et nytt, […]

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *