3 grunner til at jeg elsker Adrian Mole

Forfatteren bak «The Secret Diary of Adrian Mole Aged 13¾» Sue Townsend er død, 68 år gammel. Her er tre grunner til at jeg fortsatt elsker den kvisete tenåringen.

Jeg er anglofil på min hals og har vært det så lenge jeg kan huske. Da nyheten om Townsends død kom i dag slo det meg at det antageligvis var Adrian Mole som startet det hele. Jeg var nærmest besatt av den miserable hormonbunten da jeg var liten. Her er de tre beste grunnene til det.

1. Han er fullstendig selvopptatt og blottet for selvinnsikt

Noe de fleste av oss kan kjenne oss igjen i fra tenårene. Når du er 13 er du viktigst. Alltid. Som Adrian sier: There’s only one thing more boring than listening to other people’s dreams, and that’s listening to their problems.

2. Han beskriver kjærlighet vakkert

Ikke minst gjennom hjerteskjærende dikt til Pandora.
Oh! My love,
My heart is yearning,
My mouth is dry,
My soul is burning.
You’re in Tunisia,
I am here.
Remember me and shed a tear.
Come back tanned and brown and healthy.
You’re lucky that your dad is wealthy.

3. Han er systemkritisk på et forståelig nivå
Townsend hadde hele livet en politisk tilnærming til stoffet hun har jobbet med. Dette kommer av at hun selv vokste opp i arbeiderklassen i England og levde i fattigdom i mange år. I ettertid har jeg forstått hvordan Adrian Mole også kan leses som en kritisk kommentar til klassesystemet.

I must say that I take my hat off to Sainsbury’s, they seem to attract a better class of person. I saw a vicar choosing toilet paper; he chose a four-roll pack of purple three-ply. He must have money to burn! He could have bought some shiny white and given the difference to the poor. What a hypocrite!

Les også denne interessante artikkelen om Townsends liv

Her er en liten smakebit som bringer tilbake nydelige barndomsminner.

Elise Nyborg Eriksen
Elise Nyborg Eriksen
Artikler: 405