Bølgekraft

PLATEANMELDELSE: Fjorden Baby!: «Se deg rundt i rommet»

Nachspielet er over, nå begynner festen.

Gjengen fra Loddefjords første album var en del av, enkelte sier starten på, den mye omtalte Bergensbølgen. Debuten blir likevel som et lite bølgeskvulp å regne i forhold til oppfølgeren.

Det selvtitulerte debutalbumet fra 2009 levde ikke helt opp til forhåndsblesten, men på andre forsøk klinker Fjorden Baby! til med et album som leverer på alle fronter. Her snakker vi tsunami, monsterbølge, the perfect storm og stort sett alle andre dårlige bølgemetaforer vi kan komme på.

Les flere plateanmeldelser her

Låtene på debutalbumet var fulle av referanser til diverse postpunk/nyveiv-band, og klassiske Manchester-band som Happy Mondays og The Stone Roses. Dette gjelder også for «Se deg rundt i rommet», men der debutplata ofte ble litt sidrumpa og seig, låter det atskillig friskere denne gangen. Fra dårlige bølgemetaforer til dårlige partymetaforer: Debutalbumet var et litt småtrøtt nachspiel, denne gang spiller bandet opp til fest.

Albumet består av tolv spor, og ikke et eneste ett av dem trekker ned inntrykket. Lars Vaular fikk sitt definitive gjennombrudd i fjor, og John Olav Nilsen & Gjengen innfridde de fleste forventningene med sitt andre album tidligere i år. Bergensbølgen lever altså i beste velgående, og «Se deg rundt i rommet» sementerer en gang for alle Bergen og omegns posisjon som et kraftsenter i dagens musikk-Norge.

Jørgen Træen og Yngve Sæter deler på å produsere, og begge gjør sine saker særdeles godt. Som bonus byr plata på et fantastisk coverdesign (laget av bergenskunstneren Dolk), som er grunn nok til å kjøpe albumet i et håndfast format slik at man kan stille det ut i hylla. Da sitter vi igjen med flott musikk, som er flott produsert, i en flott innpakning. Stort bedre kan det ikke gjøres.

Henning Skjørsæter
Henning Skjørsæter
Artikler: 9