En av Nordens beste artister kliner til

6053F725-20A2-4E25-B58B-A4604C331F2EPlateanmeldelse: Frida Hyvönen – «Dream of Indepence» (album, 2021)

Da jeg hørte Frida Hyvönens «Silence Is Wild» i 2008, forstod jeg umiddelbart at hun var en artist med både særpreg og sans for finurlige tekster og gode melodier. Låter som «Dirty Dancing», «Enemy Within» og «Scandinavian Blonde» fikk derfor raskt mye spilletid. Førstnevnte må vel sies å ha oppnådd klassikerstatus.

«Dream of Independent» er Hyvönen beste prestasjon så langt i karrieren. Et album fylt av nydelig popmusikk med referanser til artister som ABBA, Säkert, Kate Bush og Patti Smith.

De fleste av låtene er omringer av tangenter, men av og til slipper Hyvönen, som har produsert selv, til gitarer, harper og litt tromming. At hun synger både vakkert og med særpreg, tilfører musikken mer enn det lille ekstra.

De usedvanlig gode tekstene fletter både store og små spørsmål sammen på finurlig vis. Flere av låtene fremstår som små noveller der språket er både fargerikt, hverdagslig og underfundig. Fordi Hyvönen evner å formidle tekstene med en stor porsjon  glimt i øyet, opplever jeg også at hun har en ironisk distanse til mye av det hun beskriver. Noe som igjen innebærer at låtene er både underholdende, interessante og en fryd for ørene. Om du skulle være i tvil er det bare å sikte seg inn på en av platas beste låter, fantastiske «A Funerale In Banebridge».

«14 at 41» er en av de vakreste kjærlighetslåtene jeg har hørt på lenge. Den treffer langt inn i sjela og er ekte vare. Når de nesten sju minuttene renner ut ønsker man bare å høre enda mer. På «Thank You» synger Hyvönen så sårt og hjertevarmt om en kjærlighetshistorie som faller i grus at de av oss som har opplevd noe lignende muligens må holde litt ekstra hardt i bordkanten.

Den pianodrevne tittellåta, som handler om evnen til å frigjøre seg (eller ikke), treffer lytteren umiddelbart og er både vakker og melodiøs, noe som kan sies om mange av låtene på plata. Men det fungerer også utmerket når Hyvönen på «Face Face» skrur opp tempoet en anelse samtidig som hun adresserer sitt aldrende ansikt.

Det er med andre ord bare å sette i gang og lytte. Musikken Frida Hyvönen lager er nemlig så underbar at hun akkurat nå fremstår som en av Nordens beste artister.

Espen A. Amundsen
Espen A. Amundsen

Idéhistoriker og tidligere musikkredaktør i ABC Nyheter.

Artikler: 1654