En skikkelig energibombe

Plateanmeldelse: Ben Kweller –  «Circuit Bordom» (album, 2021)

2765B38F-3DCC-4C3A-A7E9-F36C16E615DFSom guttunge lærte Ben Kweller å spille trommer av faren sin. De spilte sammen både titt og ofte noe som resulterte i at Ben etterhvert begynte å lage låter og å gi ut plater. Som jeg kjøpte og hørte på.

De første, «Sha Sha» (2002) og «On My Way» (2004), er to sjarmerende, om noe ujevne album som beveget seg i et landskap der pop møter rock. Det var først på sitt tredje og selvtitulerte album at Kweller slo ut i full blomst. Med låter som «Run», «Nothings Happening», «Sundress», «Penny on the Train Track» og «I Don’t Know Why» hadde Kweller overbevist meg om at han var min mann.

Oppfølgeren «Changing Horses» (2009) holdt også høy klasse. Et album der Kweller hadde sluppet countrymusikken inn i rommet. At tankene rett som det var gikk til artister som John Hiatt og Steve Forbert var selvfølgelig et stort pluss.

Men så ble det stille. Det tok hele seks år før Kweller ga ut «Go Fly a Kite», et album som var langt mer rocka enn forgjengerne. Og jeg hadde falt litt av lasset.

Da Kweller dukket opp med «Circuit Bordom» den 1. januar i år var jeg sånn passe interessert, men fordi det gis ut få album tidlig i januar, fikk Kwellers siste påfunn ganske mye spilletid. Førsteinntrykket var sånn passe, men etter noen gjennomlyttinger hadde Kweller nok en gang overbevist meg om at han er en glimrende artist.

«Circuit Bordom» består av åtte låter med mye rock i blodet. Ikke noe dill dall, vi snakker rett på sak og gode melodier som setter seg i øret. Vi snakker powerpop med tidvis ekstra mye power krydret men en ballade, fantastisk fine «Just For Kids». Liker du artister som Matthew Sweet, Jason Falkner, tidlig Alice Cooper, Ramones og Ben Folds, kan jeg (nesten) garantere deg at dette vil falle i smak. At Kewell og Folds på et tidspunkt slo seg sammen og lagde The Bens, hører også med til historien. Et stilig band som bør sjekkes ut.

Alle låtene på «Circuit Bordom» fungerer utmerket, men akkurat nå står ultrafengende og hardtslående «Heartattack Kid», enda mer hardtslående «Careless» og nevnte «Just For Kids» øverst på lista.

«Circuit Boredom» er en sjelden frisk musikalsk energibombe der el-gitarer og synth (tangenter) får mest plass i lydbildet. Om du setter av 28 minutter og fem sekunder, kan verden raskt forandre seg til en ganske så fin plass å være i en tid der vi trenger både oppmuntringer og en musikalsk klapp på skulderen.

Foto: benkweller.com

 

Espen A. Amundsen
Espen A. Amundsen

Idéhistoriker og tidligere musikkredaktør i ABC Nyheter.

Artikler: 1656