Flyter som en god dag

A0656BB8-A99E-4BAD-B156-3F115ED32EFDPlateanmeldelse: Gabrielle – «KLIPP MEG I TI OG LIM MEG SAMMEN» (album, 2021)

Med de forhåndsutgitte singlene «ting som ILU» og «Neil Young» inntreffer et herlig og overraskende omslag når den saktegående og pianodrevne albumåpneren på Gabrielles nyeste «KLIPP MEG I TI OG LIM MEG SAMMEN» plutselig avlastes av en rask og fyldig beat. Som et «tok deg!»-øyeblikk innvarsler skiftet et tyngre og klubbvennlig sound, med et sterkt driv som viser seg å gjennomløpe albumets konsentrerte 31 minutter med sjelfull R&B som liksom bare glir av gårde.

Såpass så at når Gabrielle på «eg ser deg» bemerker at «tørre øyne er ikke ment for meg», låter det likevel frigjørende, som en lettelse! Og om vi her er på tekstlig kjent grunn, er «KLIPP MEG I TI» innholdsmessig fortsatt svært interessant, båret frem av en allsidig stemme. For uroen som hefter ved å bli den man er, et hovedtema hos Gabrielle, fremstår her mer utkrystallisert enn tidligere, som i siendelige form. Ta for eksempel tittelsporet, hvor Gabrielle slutter fred med seg selv:

Denne er for alle som sa, «Det blir nei»
Alle møtene som endte feil vei
Alle gangene jeg tvilte, det fantes mer
Alle flasker med tårer jeg drakk i fred
Denne er for alle som jeg elsker
Alle som jeg hatet en evighet
All ganger jeg tvilte, det fantes mer
Til alle som ble, og til alt jeg er

Eller ta et annet høydepunkt: låtparet «bank bank bank» og «Khaleesi», plassert på platens midte. Ubemerket glir disse to sporene over i hverandre som et diptykhon, og særlig deilig er det dunkende soundet på «Khaleesi», hvor Gabrielle kanaliserer Game of Thrones-heltinnen med samme navn.

«Hvem hadde trodd at jeg trives så godt, her nede?» bryter hun inn, hviskende, sårbart, men likevel kraftfullt og bejaende, mens beaten spretter fremover i det som har blitt et varemerke på hennes nyere produksjon: Gjennomprodusert og ettertenksom R&B med innslag av elektropop, som både låter og flyter som en god dag. Med Myras fantastiske, nye utgivelse «Bokser & Ballerina» rører det seg virkelig noe i den bergenske R&Ben om dagen. Og hva det vil si, er følgende: skru opp volumet!

Foto: Ida Fiskaa

Peter Johansen
Peter Johansen
Artikler: 6