Fremdeles helt konge

E833A406-1E24-44DE-BFD1-5F00B1DE7DA7Plateanmeldelse: I Was A King – «Follow Me Home» (album, 2022)

I Was A King ble opprinnelig startet i Egersund i 2005 av vokalist, gitarist og låtskriver Frode Strømstad. Strømstad og co debuterte i 2007 med EP-en «Losing Something Good For Something Better» mens det selvtitulerte debutalbumet (2009) førte til at bandet fikk sitt gjennombrudd, ikke minst på grunn av med singlen «Norman Bleik». Bandet har gitt ut plater jevnt og trutt, men produktiviteten har gledelig nok gått opp de siste tre-fire årene. Den uovertrufne Anne Lise Frøkedal har tilhørt kjernen i bandet siden 2009. Popklikk anmeldte albumet «Slow Century» i 2019: Helt konge? Selvfølgelig! | Popklikk

I Was A King spiller powerpop, med en dose psykedelia om du vil. Undertegnede har tidligere lyttet mye til debutalbumet og «You Love It Here» (2012), mens «Isle Of Yours» (2014) kanskje er bandet på sitt mest vitale og beste.

Min personlige favoritt på den nye skiva er «Down» med sine kontante Charlie Watts-trommer og herlige fuzzgitarer. Det er umulig å forbli uberørt når leadgitaren kommer inn mot slutten av låten og topper det hele sammen med el-piano.

Tittellåten, «Follow Me Home», er en sterk George Harrison-inspirert sak med Frøkedal på vokal. Hun synger også hovedvokalenfine «Growing Wild»Deretter får vi et herlig intro/tema på akustisk gitar på nydelige, Lennon-inspirerte «Leave». Stort vakrere blir det ikke denne høsten(!) En artig detalj er at «Leave» også er å finne på fjorårets I Was A King-album, Grand Hotel (2021), i en mer tradisjonell powerpop-versjon, i tillegg til at den også finnes på «You Love It Here» (2012). Det samme gjelder låten «Frozen Disease», som dukker opp i ulike versjoner i diskografien til bandet. Det er akkurat som om Strømstad og Frøkedal søker den perfekte versjonen av disse låtene.

Poplåten «Lo Pressure» tikker inn på 2:22 og har gitt bandet plenty med fortjent radiospilling i den senere tid. Neste höjdare er «Sweet Things», som er nydelig arrangert og med passe doser psykedelika. Låta er helt på høyde med «Leave», og er med på å løfte plata mot powerpop-himmelen.

I Was A King har opparbeidet en helt unik posisjon her til lands gjennom langvarig og målbevisst satsing på god musikk. En omfattende kredibilitet det er få forunt å oppnå. «Follow Me Home» bare forsterker dette omdømmet.

PS: Klarer du å se hva alle tegningene på coveret forestiller, så legg gjerne igjen en kommentar.

Jon Erik Eriksen
Jon Erik Eriksen
Artikler: 194