Har gjort det igjen!

Plateanmeldelse: Pernice Brothers – «Spread the Feeling» (album)

Messenger-diskusjon i Popklikk-redaksjonen på forsommeren:

Espen (den eldre): – Nå som Pernice Brothers ikke leverer, er det godt å ha Fruit Bats!

Espen (den yngre): – Ja, Joe Pernice har lagt opp ser det ut til. Han skriver visst manus til TV-serier.

Espen (den eldre): – Det er bare trist. Elsker musikken mannen lager. Men, han dukker nok opp igjen.

Og jaggu om ikke de eldste har rett! To måneder etter denne passiaren kom nyheten om at Boston-mannen Joe Pernice (rett nok nå bosatt i Toronto) hadde laget et nytt PerniceBrothers-album.

Slikt skaper bølger i deler av Popklikk-redaksjonen. Vi simpelthen elsker Joe Pernice og alt han gjør på musikkfronten. Pernice Brothers er et band som vi har fulgt siden de ga ut kammerpop-mesterverket «Overcome By Happiness» i 1998.

Pernice Brothers har hele tiden kretset rundt låtskriver, gitarist og sanger Joe Pernice. Han lager gitarpop med lette folkrock-tendenser, følsomme og smarte tekster og melodier alle pop-elskere bør tilbe!

«Spread the Feeling» har Joe fått med seg folk som Neko Case (solo og The New Pornographers), James Walbourne (The Rails), Ric Menck (Matthew Sweet og Velvet Crush) og Patrick Berkery (The Bigger Lovers, New Radiant Storm King og session-arbeid for The War On Drugs). Bror Bob Pernice og Thom Monahan (produserte siste Fruit Bats-skiva som Popklikk elsker!) har sittet ved spakene og spilt gitar på noen låter.

Ut av alt dette, av gode venner og medmusikere, ni års pause, skrivejobber og kanskje tilstanden i amerikanske politikk, så har Pernice Brothers gitt ut et nydelig album som bør få alle tidligere fans til å spisse ørene og nye bør strømme til.

Pernice Brothers er på sitt beste når det høres ut som Joe og bandet nesten ikke prøver. Catchy melodier, hooks, perfekte gitarer og smarte tekster strømmer ut av høyttalerne eller hodetelefonene, og det føles rett og slett bare helt riktig. Uanstrengt er ordet jeg leter etter. Joes vokal er av den litt sarte, men troverdige sorten og resten tar bandet seg av. Av og til er det kammerpop, andre ganger powerpop eller en akustisk ballade. Perfekt pop er det okke som!

Så til «Spread the Feeling».

Det sparker løs med «Mint Condition» og «Lullabye» som er anelsen mer skurrete og riffbasert enn det meste Pernice Brothers har gjort tidligere, men med melodiene i bånn og den der himmelske koringen som griper oss hver gang: «I can’t wait forever!» («Mint Condition»).

«The Devil and the Jinn» ville vært en kjempehit på alternative radiostasjoner for 20 år siden. Dette er vintage Pernice Brothers. En helt uimotståelig låt der Joes vokal støttes av Neko Case. Og nå kommer kremlåtene på rekke og rad. «Always in All Ways» er Teenage Fanclub-pop av beste sort, med klassisk Pernice-ordspill i både tittel og tekst. I «Evidently So» er alt strippet helt ned i en rolig pianobasert ballade, mens «Wither on the Wine» gir et nikk tilbaketil Pernices tid som alt.country-mann i Scud Mountain Boys: «Your love can be bought / can be bitter / and be sold / and sometimes it withers on the vine».

«Throw Me the Lions» sender tankene i retning av Pernice Brothers’ tredje plate «Yours, Mine & Ours», der inspirasjonen fra britisk pop og folk var mer framtredende. Og så har vi «Skinny Jeanne». Halleluja, sier jeg bare! En to-minutters janglepopbombe og utvilsomt en av årets beste låter så langt!

Tempoet tas ned et par hakk i folkpoperen «The Queen of California» og «I Came Back», en låt om familie, minner og livet som svant hen. Når tonene ringer ut på «Eric Saw Colors» vil jeg bare ta en lytt til!

Det er bare å takke og bukke for at Joe Pernice hadde flere låter og et nytt album innabords. Dette er musikk alle som liker gitarpop og beslektede sjangre trenger. Og kanskje trenger verden det også. Uansett, vi som faktisk lytter kan i hvert fall prise oss lykkelige. Pernice Brothers har gjort det igjen!

Litt forbruker-tips helt til slutt: «Spread the Feeling» skal etter planen ikke legges ut på strømmetjenester. Den kan kjøpes og lastes ned via Bandcamp. Den finnes også vinyl og CD’er for de av oss som må ha sånt.

Du kan høre plata her: https://pernicebrothers.bandcamp.com/album/spread-the-feeling

Espen D.H. Olsen
Espen D.H. Olsen
Artikler: 167