I ferd med å etablere en ikonisk status innen sørstatsrocken

B6056309-9020-43C8-A881-44AF68E8467CPlateanmeldelse: Drive-By Truckers – «Welcome 2 Club XIII» (album, 2022)

Smått legendariske Drive-By Truckers fra Athens, Georgia, som nylig har holdt konsert på Rockefeller i Oslo, er ute med et nytt brakalbum! «Welcome 2 Club XIII» er intet mindre enn det fjortende studioalbumet i rekken(!).

Popklikk-Herman skrev nylig følgende om konserten og spesifikt om singlen «The Driver»: (…) når du hører det nye, truende rockeriffet til Drive-By Truckers: Mektig shit skrevet av grunnlegger Patterson Hood

Og «The Driver» er virkelig en mektig låt. Den får puste og rulle, gitaren er grom, upolert og rettutav-forsterkeren, kompet er kontant og levende. Sørstatsrockeren Schaefer Llana er med og løfter låten på vokal. Vi snakker klassikerstatus.

Det er noe genuint og rått over låtskrivingen, og ikke minst tekstene, til Drive-By Truckers; en måte å fange samtiden og utfordringene i sørstatene på, som få andre kan. Samtidig melodiøst og lekent. Utdrag fra «The Driver»:

Used to go out driving, sometimes late into the night / Twenty-one, fucking round and wasting gas / Across the bridge to Sheffield / Then out into Tuscumbia / Where the main street’s a time-trip to the past / Behind the Hotel Grant, there was a flaming dumpster / I saw a group of Klansmen in their robes / I circle back, but they had vanished like rats / Leaving nothing behind them but some smoke 

«Welcome 2 Club XIII» er produsert av David Barbe i hans studio i Athens. På skiva får vi også vokalbidrag fra gode folk som Margo Price og Mike Mills fra R.E.M.

Drive-By Truckers har selvfølgelig djupe røtter i den amerikanske folkrocken. Og apropos R.E.M., så er det ingen tvil om at sambygdingene fra Athens har inspirert Drive-By Truckers. Det er hørbart, ikke minst på andrelåten «Marias Awful Disclosures». Det er noe med gitaren og måten å angripe melodien på som minner spesielt om tidlig R.E.M.

Drive-By Truckers er ellers kjent for å hylle sine helter i låtene, som i «Ronnie and Neil» fra skiva «Southern Rock Opera» (2001). Her om dagen fikk jeg også en annen (kanskje ikke helt tilfeldigpåminnelse om hvor bra Drive-By Truckers faktisk er og har vært: Stjernepose på P13 var nylig innom The Band og i den anledning spilte de den glimrende låta «Danko/Manuel» fra Drive-By Truckers’ «The Dirty South»-album fra 2004.

Drive-By Truckers har skjemt oss bort med gode album i snart tre tiår og bandet er i ferd med å etablere en ikonisk status innen sørstatsrocken. Desto mer gledelig er det da at de fortsatt har mye på lager.

Beste spor: «The Driver», «Maria’s Awful Disclosures», «We will never wake you up in the morning» og den nydelige avslutningen «Wilder Days».

Foto: ATO Records (Promo)

 

 


Publisert

i

, ,

av

Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *