Popklikk helg: Større enn du tror

Ossler
Ossler

Om du ikke har hørt om Pelle Ossler, er du ikke alene. Noe som er litt trist. For Ossler fortjener virkelig din oppmerksomhet.

Hurra!
Hurra!

Og kanskje spesielt i disse dager med tanke på at han akkurat har sluppet ”Evig himmelsk fullkomning”, en plate som fullstendig har svimeslått Popklikk-redaksjonen.

Ossler, med fortid i Wilmer X, er til daglig mest kjent som gitaristen til Thåström. En gitarist som har satt preg på Thåströms tidvis mektige lydbilde. Men ikke nok med det. Ossler er sammen med Thåström og Niklas Hellberg mennene bak musikkprosjektet Sällskapet som står bokført med to album.

Sist, men ikke minst, Ossler har de senere årene samarbeidet mye med Sivert Höyem både på plate og fra scenen.

Popklikk har alltid satt pris på Ossler soloplater. Og da kanskje spesielt hans to foregående, ”Ett Brus” og ”Stas”. På ”Evig himmelsk fullkomning” fortsetter han i det samme musikalske sporet, bare enda bedre og enda mer intenst. Vi snakker full valuta for penga, fem ganger ”wow” og nå er det jul igjen.

Ossler II
Ossler II

Om vi skal dra det ekstra langt, våger vi påstanden at Ossler er helt på høyden med sin musikalske kompis Thåström. Store ord, men flere av låtene og den nesten perfekte produksjonen på ”Evig himmelsk fullkomning”, hadde passet som hånd i hanske på de siste platene til mannen fra Skebokvarnsvegen.

Å vandre inn i Osslers musikalske univers er ingen spøk. Det buldrer og braker, og gnistene spruter i alle retninger. Enkelte av låtene er så mektige og kraftfulle lydmessig at det føles litt som å oppholde seg i et mekanisk verksted i Øst-Tyskland sånn cirka 1961.

På ”Botten av havet” og ”Ute på ön” ser Popklikk for seg at Pompel &Pilt står bom fast i svingdøra samtidig som de tunge skrittene til vaktmester Gorgon rykker stadig nærmere. Skummelt, men veldig effektfullt og stilig.

Når det er sagt; Ossler krydrer også lydbildet med lysglimt og sterke melodier. Både titt og ofte titter hestehover opp gjennom asfalten. Som for eksempel på to av platas sterkeste spor, ”Her kommer hen” og ” Större enn du tror” (se spillelista under).

Om du lurer på om flere av sangene fant sin form i Berlin er svaret JA!

Espen A. Amundsen
Espen A. Amundsen

Idéhistoriker og tidligere musikkredaktør i ABC Nyheter.

Artikler: 1655