Slår ut i full blomst

53C82136-0FE1-4BF2-8E10-1E40A8CA26A3Plateanmeldelse: Erin Rae – «Lighten Up» (album, 2022)

Selvom jeg aldri fikk rota meg til å skrive om Erin Rae sitt forrige album, «Putting On Airs», liker jeg det fremdeles svært godt. Så da nyheten om at hennes nye album, «Lighten Up», runda hjørnet, kjente jeg at lykkefølelsen banket forsiktig på døra. Da jeg litt senere oppdaget av plata var produsert av Jonathan Wilson, ble forventningen skrudd så til de grader i været, at jeg konkluderte med at dette bare måtte bli helt suverent.

En antagelse som – heldigvis – skulle vise seg å slå ut i full blomst. For kombinasjonen av Raes musikalske teft og Wilsons magiske evner i studio, har resultert i et aldeles nydelig album der en perfekt miks av tradisjonell country, americana, soul og pop holder i tømmene.

Etter å ha sluppet «Putting On Airs», delte Rae scene med kremartister som Iron & Wine, Jason Isbell, Jenny Lewis, Hiss Golden Messenger og Father John Misty, før pandemien satte en stopper for stort sett det meste. Artister som alle beveger seg i det sammen musikalske landskapet som Rae.

Men, Rae har altså brukt tiden meget godt. Å hyre inn Wilson som produsent var en genistrek som har resultert i et varmt og harmonisk lydbilde der de mange små og subtile detaljene fremstår som selve essensen i både produksjonen og låtstrukturene. Måten Wilson krydrer lydbildet med slidegitarer, strykere, keyboard, Wurlitzer, Mellotron og lekne gitarer, er rett og slett forbilledlig.

Resultatet er 12 låter som kanskje best kan beskrives som melodiøs og tilbakelent countrysoul der opptil flere av låtene, som «Gonna Be Strange», «Cosmic Sigh» og «Enemy», oppleves som små symfonier. På den besnærende balladen «Can’t See Stars», der Kevin Morby dukker opp på vokal, går tankene til Gram Parsons og Emmylou Harris, og på svært iørefallende «Modern Woman», nærmer Rae seg popmusikkens udefinerbare univers.

At «Ligthen Up» er et svært vellykket album er det altså ingen tvil om, et album der Rae beveger seg rundt i musikalsk landskap der artister som Lilly Hiatt, Waxahatchee, Nick Lowe, Jonathan Wilson og Jenny Lewis, også befinner seg.

Det er bare å glede seg til fortsettelsen, og håpe på at Rae dukker opp på en scene i Norge om ikke så altfor lenge. Gjerne med Jonathan Wilson som bandleder og Kevin Morby som gjesteartist.

Foto: erinrae.com

 

 

Espen A. Amundsen
Espen A. Amundsen

Idéhistoriker og tidligere musikkredaktør i ABC Nyheter.

Artikler: 1641