Stilig, stilig, stilig!

Finnes det en stiligere artist enn Bryan Ferry?

Han har holdt koken siden Roxy Music startet på begynnelsen av 70-tallet. Og før jeg går videre, skal dere ta en titt på hva som er definisjonen på en cool artist. Her er liveversjonen av «Let’s Stick Together» (1976) fra albumet med samme navn.

Da han fremførte danselåten på Sentrum Scene drøyt én time før midnatt i går, føk stemningen i taket. Spesielt hett ble det da de lettkledte damene kom ned fra kulissene for å danse med «The King of Cool». Let’s Stick Together er blitt en signatursang for elegantieren og er egentlig komponert av Wilbert Harrison som allerede i 1959 hadde en topphit på amerikanske Billboard med «Kansas City».

Alt stemte for Ferry denne kvelden: Stemmen var på plass, damene det samme i kraft av to dansere, to korister og multiinstrumentalisten Jorja Chalmers. Et tettpakket publikum på Sentrum Scene var i skikkelig godlune, og Ferry bød på spektakulært show med fargerike bakgrunnskulisser, plystring og munnspill.

Ikke minst var han backet av et knallsolid band som stod for noen ordentlige godbiter. Chris Spedding (66) er megastødig. Gitaristen har vært tilknyttet Bryan Ferry siden 70-tallet. Og fascinerende nok har Ferry knyttet til seg en annen gitarist av en langt yngre årgang, 23-årige Oliver Thompson. Han dro til med noen virkelig geniale soloer, ikke minst på «My Only Love» og i samspill med Chris Spedding på Neil Young-låten «Like A Hurricane».

Bryan Ferry live and kicking (Foto: Bryanferry.com)
Ferrys band består også av to trommeslagere, igjen med kombinasjonen rutine og ungdommelig pågangsmot. Andy Newmark (60) sitter side ved side med Tara Ferry som er Bryan Ferrys sønn (og har sin egen sang «Tara» fra 1982 som de selvsagt fremførte).

Det eneste lille ankepunktet måtte være for mange coverlåter og for få Roxy-låter.

Bryan Ferry er en nemlig en glimrende låtskriver, det har han ikke minst bevist mang en gang med Roxy Music. Publikum fikk hele karrrieren hans på en kveld, ikke minst en solid dose Dylan (tre sanger). Kanskje ikke så uventet med bakgrunn i Dylanesque som han ga ut i 2007, samt at Bob fylte 70 denne uken. Ferry sveipet også innom storheter som Lou Reed, John Lennon, Neil Young, i tillegg til soullegendene Screamin’ Jay Hawkins og Sam & Dave.

Savnet av storhitene «Avalon» og «More Than This», samt «Same Old Scene» som de spilte i Danmark noen dager før, var der, men egentlig ikke særlig påtrengende. For som en meget utadvendt og smilende Ferry slo fast overfor 1650 norske fans:
«What a wonderful day this has been!»

Her er spillelisten fra konserten som varte halvannen time:
I Put A Spell On You – Slave To Love – Just Like Tom Thumb’s Blues – You Can Dance – If There Is Something – Make You Feel My Love – Alphaville – Sign Of The Times – Boys And Girls – Like A Hurricane – Tara – Bitter Sweet – What Goes On – My Only Love – All Along The Watchtower – Hold On I’m Coming – Love Is The Drug – Let’s Stick Together. Ekstranumre: Editions Of You – Jealous Guy.

Til slutt en godbit fra bandet Ferry ble berømt med. Roxy Musics «My Only Love» med Chris Spedding på gitar («Live at the Apollo» – 2001):

Herman Berg
Herman Berg

Tidligere nyhetsredaktør i digi.no og redaktør av ABC Nyheter. I skrivende øyeblikk daglig leder i et selskap som gir ut papirmagasiner. Elsker musikk.

Artikler: 233