Tente gnisten og ga oss troa

Ric Ocasek, som gikk bort forrige søndag, var låtskriver, gitarist og sanger i The Cars, et av verdens mest populære poprockband da jeg for alvor begynte å lytte på musikk.

Om du vokste opp med 70-og 80-tallet som bakteppe skulle det svært mye til om du ikke ble eksponert for The Cars-låter som «My Best Friend’s Girl», «Just What I Needed», «Good Times Roll», «Let’s Go», «Drive», «You Might Think», «Touch And Go», «Misfit Kid» og «Heartbeat City».

Selv var jeg en ung mann full av endorfiner da en av mine beste kamerater ankom Fornebu fra Long Island med kofferten full av vinyl. Deriblant The Cars’ selvtitulerte debutalbum. Året etter kom han hjem med det som i min vennekrets må være en av tidenes mest spilte plater, «Cheap Trick at Budokan».

Om jeg spiller «My Best Friend’s Girl» eller «Surrender» (fra Budokan) for kompisene mine i dag, begynner alle som en å drømme seg tilbake til de magiske vorspielene på 70-tallet. Vorspiel som tilhører den mytiske og uskyldsrene tiden i våre liv da alt gikk på skinner og sola skinte nonstop.

En av dem som spilte hovedrollen i disse himmelske dagene var Ric Ocasek. Mannen med den særpregede stemmen, solbrillene og den lange, tynne kroppen, tente gnisten og ga oss troa på fremtiden.

Etter at The Cars ble oppløst i 1988, ble det ganske stille rundt Ric som med ujevne mellomrom vekslet mellom å slippe egne soloalbum, jobbe som produsent, skrive poesi og bekle noen småroller i noen ganske store filmer. I 2011 slapp The Cars sitt siste album, herlige «Moves Like This».

Digger du The Cars er du også pukka nødt til å skaffe deg Ocaseks soloplater. Hans siste, «Nexterday», kunne like gjerne ha vært et finfint The Cars-album. På låter som «In A Little Bit», «Come On», «I’m Thinking» og «Heard About You», setter min innebygde reporter umiddelbart over til 70-tallet, platespillere og vinylplatene til The Cars. En tidsepoke som en gang i tiden rulet universet for en kameratgjeng med fremtiden foran seg.

Hvil i fred, Ric. Du var en av de beste, og musikken din vil for evig og alltid være blant oss.

Espen A. Amundsen
Espen A. Amundsen

Idéhistoriker og tidligere musikkredaktør i ABC Nyheter.

Artikler: 1640