Våken Eidsvåg

PLATEANMELDELSE: Bjørn Eidsvåg: «Rundt neste sving»

«Vekk meg» synger Bjørn Eidsvåg paradoksalt nok avslutningsvis på sitt nye album, «Rundt neste sving». For Eidsvåg har vel aldri vært mer våken og tilstede musikalsk enn nettopp nå?

Selv om jeg ikke er i nærheten av å være verdensmester på Eidsvåg og hans musikalske univers, oppleves «Rundt neste sving» som både vitaliserende og nyskapende for en artist som trengte noen nye spor å sette nesa i. Ei nese som, etter å ha blitt utfordret av en videosnutt på YouTube, tente så intenst på den thomasdybdahlske bouquet, at den, ved hjelp av en hjerne og noen ivrige fingertupper, sendte av gårde både twittermeldinger og en videosnutt det luktet både ambisjoner og vilje av.

At Thomas Dybdahl tok utfordringen og ble med som både produsent, låtskriver og artist på «Rundt neste sving», må sies å ha vært et lykketreff for Eidsvåg. For Dybdahl har ved hjelp av kløkt og musikalsk dyktighet skrudd fram et lydbilde som sender flere av låtene både oppover i stratosfæren, innover i skauen og ut på prærieslettene.

Om man ser bort fra singelen «Nede for telling», som vil litt for mye, treffer låtene med god margin. Åpningstrioen «Bekymra», «Snart framme» og «Lykke», setter på utmerket vis, godt hjulpet av særdeles lekre tangenter og velklingende og varmblodige strenger i mange farger og fasonger, i gang jakten på hva som befinner seg rundt neste sving.

Dybdahls bidrag «Ri stormen ut» (ja, han synger på norsk!), «Fragmenter» (med Ingrid Olava på vokal), «Savn» og «Vekk meg» har også det lille ekstra som får meg til å lete etter repeat-knappen.

Tekstmessig beveger Eidsvåg seg i et landskap der savn, trøst, skyld, bekymringer, lykken, døden og livet veksler mellom å være oppe til debatt uten at verken patoset eller klisjeene tar overhånd. Eidsvåg makter å lage gode tekster om allmenne problemstillinger uten at verken vemodet eller lykken får særbehandling.

At Eidsvåg er skeptisk til folk som tror at de har funnet lykken samtidig som han tar seg tid til å bekymre seg, ser jeg kun på som et sunnhetstegn i en tid der stadig flere synes å være overbevist om at både lykken og meningen med livet kan kjøpes for penger.

Espen A. Amundsen
Espen A. Amundsen

Idéhistoriker og tidligere musikkredaktør i ABC Nyheter.

Artikler: 1655