Vakker folkrock med retrovibber

2871C6F5-143A-4C70-9D46-C9469F8AF1DAPlateanmeldelse: Jarle Skavhellen – «Monochrome Sunset» (album, 2022)

Bergenseren Jarle Lian Skavhellen er kanskje et nytt navn for mange, men dette albumet kan fort snu opp ned på den statusen. Skavhellen albumdebuterte i 2018med «The Ghost In Your Smile», og i 2020 kom den noe mer instrumenterte «Beech Street». 

Skavhellen kommer visstnok fra en musikalsk familie, med en musikeronkel som inspirerte ham i de formative årene. Han er en dyktig gitarist som gikk i skole hos den anerkjente gitaristen Mads Eriksen. Farens omfattende vinylsamling skal også ha påvirket Skavhellen i retning av folk og country.

Dette er også et kapittel i norsk folkrock/americanamed elementer av pop og indie. Skavhellen skriver tidløs, vakker folkrock, med mye nostalgi og gode retrovibber. Imponerende nok har han komponert, framført og produsert «Monochrome Sunset» for egen maskin. Selv med sin forkjærlighet for skranglete pop/folk, og med bruk av ganske enkle midler, har Skavhellen maktet å gi denne utgivelsen et fyldig og profesjonelt uttrykk. Noe av svaret på den trylleformelen finner vi kanskje i stødig miksehjelp av meritterte John Raham.

Den flotte åpningslåten «Levitate», høres litt ut som Minor Majority på en god dag, bare med litt alternativ instrumentering.

«Daydreaming» drives av et nydelig akustisk gitartema, litt som om Kings Of Convenience skulle skrevet denPå mange måter låter det hele umiskjennelig bergensk/vestlandsk. Det er nærliggende å tenke på andre vestlendinger, som Thomas Dybdahl eller et band som Ephemera, men alle referanser til side; Skavhellen har sin helt spesielle plass i det musikalske landskapet.

Den nydelige kjærlighetslåten «Graceland», er en klassisk folk-ballade. Skavhellen får det til å høres enkelt ut, men det krever utvilsomt sin mann.

«Stay» er mer rytmisk med et knallsterkt refreng, litt som Vidar Vang i de dager da han sang på engelsk, igjen, uten sammenlikning for øvrig.

Det akustiske lydbildet krydres med mellotron, fine atmosfæriske, elektriske gitarer (og rhodes?). Hør for eksempel på glimrende «Don’t Look Back» med sitt drømmende kor og avanserte gitarfigurer.

Det er ikke en svak låt å spore på albumet. Med «Monochrome Sunset», skriver Skavhellen seg helt opp i det øvre lag av folk-artister her til lands. Finn tilbake til FOMO og hør Skavhellen på plate og på konsert. Det blir garantert en god opplevelse.

Foto: jarleskavhellen.com

Jon Erik Eriksen
Jon Erik Eriksen
Artikler: 194