Velvet Crush – ja, vi er fortsatt betatt!

867F3928-2B0A-435C-BBF2-8AD9ABF353CDI Popklikk er vi litt nostalgiske. Vi innrømmer glatt det, og bærer gjerne den fanen utapå brystet. Hva er galt med å være nostalgisk hvis man samtidig har et øre til nye ting som skjer på musikkfronten?

De siste ukene, i takt med at seinhøsten og tidligvinteren har festet sitt kalde og mørke grep om oss, har Popklikk-Espen (den yngre) tydd til et av sine gamle favorittband under pendlingen til og fra jobb.

Velvet Crush ble dannet på slutten av 1980-tallet av bassist Paul Chastain og trommeslager Ric Menck, etter hvert med Jeffrey Borchhardt med på laget som gitarist. De ble tidlig en del av miljøet rundt Matthew Sweet på USAs østkyst og spilte inn debutplata «In The PresenceOf Greatness» hjemme i stua hos Sweet i Princeton.

Med debuten, gitt ut på Creation Records, satte Velvet Crush tonen for en karriere fylt av melodiøs og hook-drevet gitarpop, med en og annen tur inn i country-rockens twang-ballader. Det store gjennombruddet fikk de med den genialt titulerte «Teenage Symphonies To God», en perfekt nittitallsplate der de mikser opp småstøyete gitarer med sukkersøte melodier. Det er ikke tilfeldig at de var på turne med Teenage Fanclub på denne tiden. At Velvet Crush ikke ble et større band etter denne plata er vanskelig å forstå, men sånn er musikkverden av og til.

Med «Heavy Changes» fra 1998 ble gitarene anelsen tyngre og låtene lengre (kanskje som en reaksjon på at suksessen uteble?), men fortsatt med en og annen jangly pop-perle kastet inn i blandingen. Året etter kom min personlige favoritt i Velvet Crush-diskografien, «The Free Expression». Den er mikset i mono, med et mer nedstrippet lydbilde og har mange av bandets sterkeste låter. Her hadde de tatt opp igjen i samarbeidet med Matthew Sweet som produsent og det høres i et knippe super-catchy og emosjonelle sanger.

Etter dette forsvant momentumet litt, virker det som. De to siste platene – «Soft Sounds» og «Stereo Blues» – har noen fine øyeblikk av mer nedstrippet sekstitallsinspirert pop, men står litt tilbake for de fire første, kruttsterke platene.

Popklikk har laget en spilleliste for deg slik at du kan la deg drapere av de fløyelsfine pop-øyeblikkene til godgutta i Velvet Crush. God vinter videre!

 

Espen D.H. Olsen
Espen D.H. Olsen
Artikler: 167