We love the 90´s

For gjengen på John Dee på torsdag handlet 90-tallet om alt annet en hvite klær og Haddaway.

Telenororgien «We love the 90´s» fikk mye spalteplass i forrige uke. 15 000 skal ha møtt opp hvitkledd og danset natten bort til tonene av Haddaway og (grøss) Scooter.

For mange av oss handlet 90-tallet derimot om alt annet enn dyp bass og glowsticks. Vi ville knapt bli sett død i en hvit skjorte og blant oss damer var det bortimot utelukket å date menn som ikke hadde langt hår i nakken.

I går inntok selve kongen av 90-tallet hovedstaden. Jeg snakker selvsagt om Evan Dando fra det klassiske bandet The Lemonheads. I et litt over halvfylt lokale spilte han seg helller uinspirert gjennom platen «It´s a shame about Ray» i et rasende tempo. I tillegg fikk blodfansen hører perler som «Outdoor Type» (for en låt!).

Nostalgisk gikk tankene tilbake til et tiår hvor musikksmaken i en langt større grad definerte deg fullstendig som person. I Bergen (hvor jeg vokste opp) på 90-tallet var frontene knallharde. Enten gikk du på Hulen og Garage og digget indie, eller så hang du med straightingene på Maxime og groovet etter Vengaboys eller, gud forby Infinity. Musikkpolitiet var nådeløst. Og det nyttet ikke å slenge innom de sortkledde miljøene som en annen turist. Nei. For å få noen som helst form for kred skulle du kunne din Ride, Barbie Bones og Stone Roses. Du skulle vite alt om Juliana Hatfield, og Courtney Love var fortsatt sett på som kul og ikke det togkrasjet vi kjenner i dag.

Det er mulig at det fortsatt er samme strenge kustus i ungdomsmiljøer nå til dags, men selv har jeg desverre blitt eldre, klokere og ganske mye kjedligere. Noen ganger kan jeg gud hjelpe meg finne på å svare : «Litt av hvert» på spørsmålet om hvilken musikk jeg hører på. Et svar som på 90-tallet hadde kvalifisert til verbal deng.

Derfor var det godt å se på Dando i går og for en stakket stund igjen føle meg litt som den håpløst pretensiøse, kule, sortkledde jenten jeg en gang var. Nå gjelder det bare å skaffe seg Øya-billetter til den dagen Stone Roses spiller.

Elise Nyborg Eriksen
Elise Nyborg Eriksen
Artikler: 405