Det spøker for sendeskjemaet

Netflix har så langt vært en gratis fornøyelse for nordmenn, men en måned etter lansering begynner de denne uken å ta seg betalt. Vi spør oss om dette er verdt pengene, nå som det faktisk koster noe.

Foto: Netflix
Foto: Netflix


Forretningsmodellen er enkel: 79 kr i løpende abonnement, eller 1000 kr året om du vil. For å kunne gjøre butikk ut av norske brukere, trenger de en solid brukerbase. Lønnsomheten ligger i konverteringsraten.

Om du ikke allerede er Netflix-kunde, er de gode nyhetene at første skuddet er gratis. De dårlige, er at stoffet så langt ikke er særlig avhengighetskapende. Det er lite nytt fra vestfronten. Etter den første berusende gleden over fritt innhold har lagt seg, oppdager man at koldtbordet ikke var så uendelig stort. Katalogen oppdateres med den største motvillighet. Det langt mellom kioskvelterne i listen over nytt stoff.

Netflix er ikke den sammenhengende innholdsfesten som Spotify. Dette er ikke kanalen for å skumme igjennom viktige filmutgivelser. Det er litt som å søke din kulturelle dannelse i DVD-hylla på Kiwi. Men til motsetning av hylla på Kiwi har denne kul, gjemt side.

Vi har ikke hatt fritidsproblemer foran skjermen på mange år. Innholdet kan vi skaffe. Det er summen av dine venners aktiviteter som blir verdien. I en jungel av tilgjengelig innhold, kan de fort bli den din viktigste kurator. Netflix gjør et anstendig forsøk på å knekke denne koden med venners anbefalinger integrert fra Facebook. Om innholdet ikke virker godt nok, er problemet bare redusert ned til å skaffe seg nye venner.

Man skal ikke overse Netflix som femomen. Masse metadata gir finmasking av alle søk. Man oppdager mer interessant i basen enn fattige 30 dagers titting tillater. Og den som leter skal finne. Snart ser man at forretningsmodellen er ikke nødvendigvis volum, men relevans. Verken Comoyo, Viaplay snart Norgesklare HBO Nordic bør føle seg truet. Men de tradisjonelle TV-leverandører bør ikke sove så godt om nettene. Det spøker for sendeskjemaet.

Skal man bruke 79 kr på dette? Absolutt! Men hopp gjerne mellom ulike strømmetjenester. Det finnes mye gull, som for eksempel:

Approprate adult

Hvor gikk Dominic West etter The Wire? Appropriate Adult er en ubehagelig psykologisk triller basert på den sanne historien om massemorderen Fred West og hans verge Janet Leach (Emily Watson — Gosford Park).

Shameless
http://www.youtube.com/watch?v=y2hy_jQZ7w8
Hodeløst herlig dypdykk i nedre sosiale klasser. Glem alt du kan om anstedighet.

Modern Familiy

En typisk sånn serie der du kan sitte å si «å akkuurat sånn er du det» til den andre i sofaen. Så kan den andre si «nei, det er du». Og så er dere venner likevel. Uproblematisk virkelighetsflukt på 20 minutter.

No Country For Old Men

Når det kommer til skummel skurk blir de ikke stort skumlere enn Javier Bardem. Fire Oscar – ingen tilfeldighet.

Bronson

Englands farligste fange formidles fantastisk av Ed Hardy i det som mange sier er vår tids A Clockwork Orange.

Klovn

Samboern sier at dette er ganske bra. Selv vet jeg ikke. Jeg blir så flau på andres vegne at jeg ligger under puten som en nervøs bylt fra vignetten ruller. Alle seks sesongene er tilgjengelig på Netflix.

Har du funnet noe gull verdt å dele?

Martin H. Andresen
Martin H. Andresen

Martin Henrik Andresen er bidragsyter på popklikk og skriver mest om reklame, PR og om hvordan teknologi påvirker oss.

Artikler: 25