Forbrytelsen eller Homeland?

Sarah Lund battler Carrie Mathison. Ullgenser møter el-sjokk.

Endelig virker det som om det løsner på TV-fronten. Etter måneder på måneder med sjait på alle kanaler seiler mandagen opp som favorittkvelden med to strøkne damer i ulike dramatiske konstellasjoner. NRK kjører på med danske «Forbrytelsen 3», mens TV2 leverer andre sesong av «Homeland». Jeg prøver meg på en liten compare and contrast i form av en uformell battle mellom de to kremseriene.

Fashion, baby!
– Homeland
I første sesong startet Claire Danes bra med stram powerdressing. Schnasent og klassisk. Etterhvert så går det som kjent til helvete på rulleskøyter for heltinnen og hun ender med kosebukser og fett hår. Men herregud, hun er tross alt Claire Danes så hun ser jo fortsatt fab ut. Terningkast: 4

– Forbrytelsen
Sofie Gråbøl er kanskje den vakreste dama i Skandinavia. Dersom du har et snev av allmenndannelse har du antageligvis vært svak for henne siden «Mifunes siste sang» eller «La de små børn». Stilmessig er Sarah Lund etterhvert et verdenskjent ikon. Dorthe Skappel eat dirt. Alle vet at det er strikkegenseren til Sarah som gjelder. Genseren er så pop at den til og med har fåt en egen nettside, sarahlundsweater.com. I et intervju med selveste Guardian sier Gråbøl om plagget: «The reason it’s so perfect is because it tells so many stories. It tells of a person who doesn’t use her sexuality – that’s a big point. Lund’s so sure of herself she doesn’t have to wear a suit. She’s at peace with herself.»
Terningkast: 6!

Gutta
-Homeland
Damian Lewis. Hva kan man si annet enn WOW. Britisk rødtopp som tiltross for sitt sjuke sinn sjarmerer oss i senk. Fun fact: Han er gift med Helen McCrory, hun som spilte Cherie Blair i «The Queen», du veit.
Terningkast: 5!

– Forbrytelsen
Sarah Lund er omgitt av kjekkaser, men de dauer jo en etter en. Sist var det Mikael Birkkjær som Ulrik Strange som fikk æren av å snuse rundt henne. Birkkjær er jo forøvrig velkjent for oss nordmenn som ektemannen til Birgitte Nyborg i Borgen. Henger du med? Uansett så gjenstår det å se hvem som dukker opp i Forbrytelsen 3. Vi vet at Anders W. Berthelsen (Palle fra Krøniken) dukker opp så da er jo mye gjort.
Terningkast: 5!

Great Expectations
-Homeland
Siste sesong endte med et brak og vi ville ha mer. En blogg beskriver sesong 2 som «It’s like 24 meets My So-Called Life meets The Truman Show». Det holder lenger for meg.
Terningkast: 4

– Forbrytelsen
Jakten på Nanna Birk Larsens morder tok nesten knekken på meg i sesong 1. Sesong 2 var ikke like tight, men likevel fullstendig oppslukende. Vidar Kvalshaug kaller sesong 3 en nær perfekt København-noir noe som lover mer enn godt nok.
Terningkast: 5

Vinneren er med andre ord: Forbrytelsen! Ikke fritt for at vi er litt lokalpatriotisk. Likevel settes boksen på opptak slik at begge seriene kan nytes i langdrag utover høsten. Sjekk trailerene under og bli overbevist.

Hvilken er din favoritt?

Elise Nyborg Eriksen
Elise Nyborg Eriksen
Artikler: 405