«Max Manus» VS. «Flammen & Citronen»

Mmmmmmads….(Foto: tv2.no)

TV2 har gjort den danske storfilmen «Flammen & Citronen» til en tv-serie i  tre deler og sender den første i kveld klokken 21.40.  Jeg hadde imidlertid kostet på meg å skaffe filmen for å se den i sin helhet, for dette er et drama i særklasse. Danskene kan som vanlig sakene sine.

«Flammen & Citronen» gjør det også tydelig at «Max Manus» kanskje ikke er det mesterverket som euforiske norske kritikere kåret den til.  «Max Manus» er god til å være norsk, dens danske motstykket er rett og slett god.

Her har du noen gode grunner til at «Flammen & Citronen» kicker assen til «Max Manus»:

– I «Max Manus» er storslått action i fokus, mens psykologien ligger i bakgrunnen. Dette gjør at karakterene føles relativt hule etterhvert. Det er ikke før Aksel Hennie begynner å drikke på slutten av filmen at vi føler traumene til medlemmene av motstandsbevegelsen på kroppen.  «Flammen & Citronen» er på sin side et psykologisk drama fra første sekund.

– Mads Mikkelsen og Thure Lindhardt heitere enn Aksel Hennie og Nicolai Cleve Broch. Kall meg gjerne overfladisk, men det er sant. Lindhardt minner om en ung Eric Stoltz og det er jo klinkende klart at Mads Mikkelsen er den tenkende kvinnes Viggo Mortensen.

– Den kvinnelige hovedrollen har uendelig mye mer dybde i «Flammen & Citronen». Agnes Kittelsen er en finfin skuespiller, men hun fikk ikke mye å gå på i rollen som Tikken. I det hele tatt irriterte kvinnerollene i «Max Manus» meg kraftig.

–  Gråsoner er viktig i alle gode filmer. Mens verden i «Max Manus» er nokså sort-hvit framstår motstandskampen i Danmark som uendelig mer nyansert. «Flammen & Citronen» våger å pirke borti vedtatte sannheter om krigsheltene. «Max Manus» bærer preg av å være en  mer ukritisk hyllest til motstandsbevegelsen.


Publisert

i

av

Kommentarer

7 kommentarer til “«Max Manus» VS. «Flammen & Citronen»”

 1. @rne avatar
  @rne

  Syntes dette dramaet var ganske kjedlig. Glad for at jeg ikke kjøpte den på blu-ray. Max Manus filmen var og en stor skuffelse.

  1. John Arthur Paulsen avatar
   John Arthur Paulsen

   Hvis filmen var et kjedelig drama synes jeg synd på fremtiden…

   JAP

 2. Tintin avatar
  Tintin

  Synes dette var en dårlig anmeldelse – heller en dårlig sammenligning mellom to forskjellige historier!

 3. Wendys avatar

  Flott film med utrolig dyktig skuespillerprestasjoner. Man føler man får kontakt med personlighetene i filmen og dens psykologiske toner fra start til slutt (slik som du skriver).

 4. eddieS. avatar
  eddieS.

  Filmen mangler STIL, den mangler attraktiv Fasong. Filmen prøver på en måte å finne et formular som skal henbringe seeren tilbake til de skakende og matrende hendelsene under andre VK. Magien uteblir dessverre totalt. Regissør er Ole Christian Madsen, også regissør av den ikke-fungerende filmen PRAHA.

 5. Odd Arne Hansen avatar
  Odd Arne Hansen

  Helt glimrende anmeldelse, akkurat det samme som jeg synes. «Flammen og Citronen» er bare helt fabelaktig, «Max Manus» ble hauset opp altfor mye

 6. hei avatar
  hei

  Etter omtaler i media kunne jeg ikke unngå å ha en smule forventning til filmen om Max Manus. Endelig satses det penger på norsk film. Resultatet: Karikatur av en film. Elendig usammenhengende klipp, overdreven bruk av bildeeffekter, oppkonstruerte dialoger og dramatikk, tullete overdramatiseringer som f.eks en kaptein som «tilfeldigvis» slenger skrivemaskinen over gulvet, samt begredelige teatralske og keitete skuespillerprestasjoner med Aksel Henie i spissen. Henie ligger langt under det nivået som kreves for en hovedrolle. Norge har dessverre fryktelig mye å hente inn på svenskene når det gjelder film. Det hjelper ikke med all verdens penger. TALENT for film finnes tydeligvis ikke i Norge.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *