Seksuelt frustrerende fruer

Haha. Tøysete pupper. Neida. Joda. (Foto: Tv2.no)

Men for svarte svingende! Må Teri Hatcher kaste klærne i hver %%### episode?

Etter å ha fullstendig ignorert “Frustrerte Fruer” i noen sesonger prøvde jeg å gi showet en ny sjanse denne uken. Det er tross alt ikke mye å velge mellom på tirsdagskvelden.

Det tok imidlertid kun få minutter i Wisteria Lane og omheng før jeg skjønte at serien fortsatt i økende grad handler om kroppen til «Susan» og en eventuell seksuell frigjøring av «Bree».  Det er tydelig at manusforfatterene i forstaden går like mye på tomgang som vitseskriverne i «Nytt på Nytt».

Når man må ty til en storyline med stripping som inkluderer støvtørking er det på tide å slå av lyset og gå hjem.

For all del, det ligges  et lag med ironi som et slør over hva som egentlig skjer på skjermen. Dette er jo ikke egentlig «stripping», det er jo bare et humoristisk innslag hvor den frustrerte fruen utforsker estetikken i tradisjonelle pornofilmer.

Og det er jo ikke en ekte tøyselesbisk “catfight” når hun plutselig sitter over skrevs på en annen kvinne i undertøy. Det er likevel dette TV 2 velger å vise igjen og igjen i promomaterialet for episoden for å lokke til seg seerne.

Hvordan du enn snur og vender på det er “Frustrerte Fruer” i økende grad blitt et show som handler om å se modne kvinner i minst mulig klær.

Det er mildt sagt jævlig skuffende. For det er ikke mange TV-serier som har kvinner i aldersgruppen 35 + i hovedrollene. Denne gruppen ble for første gang tatt på alvor med “Sex and the City”. Det var nettopp Carrie & Co som banet veien for show hvor modne damer er i hovedrollen og driver handlingen framover framfor å kun være kone, elskerinne eller mor.

Premissene i «Sex And The City» og «Frustrerte Fruer» er imidlertid svært forskjellig.

Feministen Jo Knowles utdyper dette i essayet Not Desperately Seeking Susan: Why Desperate Housewives is a step backwards from Sex and the City

Knis. Bree tok kjolen på bak frem. (Foto: Tv2)

Knowles har noen brilliante observasjoner i sin analyse av Wisteria Lane. Selv om hun skrev dette i 2005 er det påfallende hvordan serien har utviklet seg videre i samme spor. Særlig når det kommer til det seksuelle aspektet.

Her er noen av Knowles poenger:

– Du kan gjerne være sexy, men de kvinnene i «Frustrerte Fruer» som virkelig tar for seg av menn blir mislikt av nabofruene.

I motsetning til Samantha i “Sex and the City” blir mannfolkgærne damer som “Edie” og nå “Renee Perry” sett på som truende og lettere ondskapsfulle.

– Det er et sterkt element av konkurranse og baksnakking blant damene.

Til tross for uenigheter var kvinnene i “Sex and the City” stort sett støttende mot hverandre. I “Frustrerte Fruer” blir de i større grad satt opp mot hverandre. De konkurrerer og lyver for å opprettholde status og fasade.

– Mens “Sex and the City” henvendte seg nesten utelukkende til kvinner både på og utenfor skjermen er de frustrerte fruene frontet som seksuelle fantasiobjekter for det mannlige publikum.

Her mener jeg Knowles er ved selve kjernen av forskjellen mellom de to TV-seriene. Og det er nettopp dette som irriterer meg grenseløst. Eva Longoria har fra starten av vært lettkledd i ulike manneblad og i de siste årene har Teri Hatcher og de andre fruene også troppet opp i undertøyet i ymse publikasjoner.

Da FHM skulle omtale showet skrev de følgende:

The show [“] has proved to be Channel Four’s highest-rated debut programme of all time. It’s not hard to see why. If you’ve been foolhardy enough to dismiss the series as lady-fodder, let FHM enlighten you. The show follows five of the hottest examples of MILF-dom* ever imagined, as they come to terms with the suicide of one of their neighbours. That might sound poor, admittedly, but rest assured any contrivances of plot are thankfully padded out with a constant barrage of the fab fivesome shagging like rabbits. And none more so than the lady you see before you – indeed in one recent episode Teri spent almost all her screen time totally starkers – an essential plot development we’re sure you’ll agree. [* MILF = “Mom I’d Like to Fuck”]

Hatcher spiller selv opp til det mannlige sikleperspektive i samme magasin hvor hun sier:

Boys. Keep watching the show and I’ll take my clothes off in as many episodes as you’d like.

Gjett om hun fikk rett.

Det er vanskelig å se for seg at Sarah Jessica Parker eller Kim Catrall skulle ha kommet med samme løfte til publikum.

Spørsmålet blir hvor fruene skal gå i neste sesong.

Nå har husmødrene blant annet strippet på klubb, strippet foran internettkamera, tatt med en lesbisk stripper hjem, posert på panser av biler i bikini, løpt rundt i undertøyet og slåss med andre halvnakne damer.

Når alt kommer til alt så er det jo ikke så fryktelig spennende og sexy heller. Det blir mer som en ultralight utgave av en fryktelig snill og utrolig dårlig erotisk komedie.

Nei, da er det bedre å klinke til og ta konseptet helt ut.  Som den fine skuespilleren Patrick Stewart foreslår for Ricky Gervais i denne episoden av «Extras».

 

 

Elise Nyborg Eriksen
Elise Nyborg Eriksen
Artikler: 405