Shaun med stemmen

(Foto: https://www.facebook.com/shaunbartlettmusic )

Fra tacovennlig TV til værbitte omgivelser i havgapet. Vi har slått av en lengre prat med albumaktuelle Shaun Bartlett.

-Hvem er Shaun Bartlett?

– Av opprinnelse er jeg halvt norsk og halvt engelsk og jeg ble født i England, oppvokst i Bahrain, og landet på Fornebu som 4.klassing i ’86. Det var like etter at A-ha hadde satt Norge på kartet, så det var bare flaks at vi hadde et sted å lande. Samme året begynte jeg å skrive låter og spille de for andre i diverse barnebursdager og sånn – og sånn har jeg igrunn holdt på siden, minus barnebursdag-greiene. Det hadde vært rart. Ellers er jeg veldig glad i å leke med ord og visuelle ting og tang. Trives godt i fjell og natur. Liker å fysisk skrive ned ting på papir. Dedikert og selvstendig. Drikker nok kaffe. Og det aller beste i livet mitt er å være pappa til bestekompisen min på 2,5år.


– Når vi hører singelen din så flyter tankene mot et landskap hvor vi skimter Coldplay i det fjerne, Travis sitter i under et tre og jammer litt mens vi får en smule av Manic Street Preachers i munnviken. Men vi kan selvsagt være på viddene. Hvordan vil du beskrive musikken din til noen som aldri har hørt det før?

– I form av geografi og epoker så har jeg fått høre bl.a. England/Motown/New York/LA i tidsrommet 1970 – 2014. Jeg er tydeligvis ikke så opptatt av én stilart eller tid – ihvertfall ikke på denne plata. Ellers har artister som Chris Martin, Dave Matthews og Sting m.fl. blitt referert til opp gjennom vokalt sett, og i det siste har også Paul Simon blitt nevnt med bakgrunn i en forkjærlighet for sax og trompet/måten jeg liker å plassere blås i musikken min. Generelt sett ligger det en lun pop der i bånn med vokalen og tekstene mine oppå som limer det hele sammen på et vis, får vi håpe.

Hør tittelsporet her:


– Maybe big bang was a heart attack and the universe is an old man, synger du i den enormt catchy singelen din Green Means Walk Red Means Run. Er du filosofisk anlagt? Kan du si litt om prosessen bak låten
?

– Jeg tenker nok igrunn på stort og smått hele tiden. Inspirasjonen til albumets tittellåt ‘Green Means Walk Red Means Run’ kom etter at jeg leste om den japanske forskeren Dr Masaru Emoto og hans idéer om vann vs påvirkning fra tankenes kraft. Sålenge det er harmløst for andre og uavhengig av om om jeg er enig eller ikke blir jeg lett inspirert av mennesker som vier livet sitt til noe de virkelig tror på. Don’t get me wrong.. låta handler ikke om vann-forskning, men om å se på hverdagslige ting fra nye vinkler. At kanskje ikke alt trenger å være som man er vant med og det er lov å tenke og tolke nytt. Refrengene sveiper også innom temaet tid/mangelen på. Produksjons-messig var jeg ute etter en låt man fint kan sette på hvis man er astronaut i bane rundt jorda. Muligens et litt snevert marked, men.. Løp og kjøp! Rakett!

– I presseskrivet står det at du har blitt inspirert av et besøk/innbrudd til ditt gamle gutterom i Bahrain som har vært ubebodd i 20 år. Kan du fortelle litt mer om det?

– Jeg vokste opp i Bahrain i et lite hus med vår firkløverfamilie. Etter en skilsmisse flyttet moren min og jeg til Norge og ingen har bodd i huset siden, så det var ganske spesielt å se det igjen såpass nedslitt og forlatt 25 år etterpå. Mange barndomsminner knyttet til de veggene der! Det var også litt uvant å skulle bryte seg inn i sitt eget hjem. Jeg pleier jo bare å bryte meg inn i fremmede villaer på Frogner. Men uansett.. gamle påske- og julekort som jeg hadde tegnet på skolen lå strødd på gulvet i et av rommene. På gutterommet hang det en halv plakat med sveisen til Morten Harket på. Det skjedde mye og ble et ordentilg personlig besøk, og endte tildels opp i en låt om å bli voksen og lure på hvor tiden imellom ble av. Låta heter ‘553’, som også er det gamle husnr.


– Hva er det med Ocean Sound som får musikk til å låte så digg?

– Værbitte omgivelser ved havgapet i et lydtett rom med stadig skiftende panoramautsikt. Sett inn noen fete mikker, en dritbra lydmann og en fin gjeng med musikere og studioansvarlige.. og vips så er du inne på noe av det.


– Kan du velge ut to av låtene fra albumet som ligger hjertet ditt nærmest og fortelle oss hvorfor?

– Worried Mind – Sjur Miljeteig (trompet) spiller så utrolig fint! Samme gjelder Sven Andréen (trommer) og Arvid Falch (bass/elgitar), som også ble sittende oppe med meg i regnværet en natt med stemningsfulle vokal-sessions. Jeg husker igrunn hele innspillingsprosessen som en veldig god ting, også er jeg jo glad i låta.

– In No Time – Jeg begynte å skrive denne i en periode hvor jeg egentlig satt og lurte på om jeg skulle orke å gi ut mer musikk. Dvs all den jobben det innebærer å være selvstendig artist idag. Når jeg sang på låta fikk jeg en gnist tilbake. Den er nokså banalt enkel, men det er akkurat det.. Den er så gøy å synge og føles så lever-bare-en-gang-ish!

– Hvorfor begynte du å lage musikk?

– Vet det høres litt blåøyd ut, men jeg måtte bare! Pluss at den dagen storebroren min kom hjem med sin første gitar visste jeg helt sikkert hva jeg ville gjøre resten av livet mitt.

– Hva slags musikk hørte du på i ungdomstiden?

-Radiohead, Jane’s Addiction, Porno For Pyros, Beastie Boys, The Cure, Pixies, Eurythmics, Nirvana, Pearl Jam, The Smashing Pumpkins, Red Hot Chilli Peppers, Tool, Beck, Faith No More, The Police, Micheal Jackson, Counting Crows, Tori Amos, Cat Stevens.. for å nevne noen. Det hender jeg finner frem noen av disse idag.

– Hvilken bok var viktigst for deg i ungdomstiden?

– Beatles – Lars Saabye Christensen. Det er mulig jeg kjøpte den fordi jeg måtte, men jeg ble sittende å lese den fordi jeg ville! Rett fra en fortid med Donald-blader så var det ganske stort for min del. Frem til da led jeg av en bokangst som kan få selv «Trist som faen» til å virke lang som juling på en dårlig dag.

– Hva leser du nå?

– Har akkurat lest «The Girl That Saved The King of Sweden» – Jonas Jonasson. Hadde ikke lest en god bok på en stund, men plukket opp denne rett etter at jeg la ned hans forrige om «Hundreåringen …». Håper det kommer en til snart!

– Hvem er tidenes mest underkjente artist?

-Er det lov å si seg selv her? I selskap med resten av wwwerden?

– Hva er tidenes beste norske album?

-Av alle jeg har hørt og om jeg kun får velge én: A Livingroom Hush – Jaga Jazzist

– Hva er din beste konsertopplevelse noensinne?

– Dave Matthews @ Fryshuset, Stockholm i 2010. Vi var en liten gjeng på 5-6 stk som dro til Sverige etter å ha ønsket oss Dave Matthews til nabolaget i mange år. Magisk konsert, dritbra band, live-sett og god stemning! Etterpå tok vi en liten nightcap i en tilfeldig og tom bar for å roe oss ned etter en sinnsykt fet konsertopplevelse fra våre gamle helter. Plutselig kommer jaggu meg hele fu*#$!gs bandet med Dave included inn døra og vi ender opp med å runde av Europa-turnéen deres sammen i denne ellers tomme baren. Fet konsert – perfekt avslutning! Har til og med hatt litt kontakt med godeste Matthews i ettertid og fått «godkjent» et par demoer nå og da. Bra for ryggen!

– Hvilke tre plater har du hørt mest på så langt i år?

1: Har jo holdt på med min egen plate en del.. (2014)

2: Barnesanger på YouTube (naturlige årsaker)

3: Seven Days of Falling – Esbjörn Svennson Trio (2003)

– Du har vært med på The Voice. Hvordan opplevde du det? Hva har dette betydd for karrieren din?

– Hehe.. The What? Neida. Jeg var nok selv den mest skeptiske her til lands til enda en talentkonkurranse på TV, men etter en helt overveldende respons på både konsept og audition ble det mye lettere å kose seg mer med hele sirkuset og den positive effekten det fikk på lyttertall og spillejobber. Samarbeidet med så mange fine folk var også en stor berikelse, og det aller viktigste for min del var å gå inn og ut av noe såpass tacovennlig med en viss artistære i behold. Det føler jeg at har gått greit til nå ihvertfall. Kan jo bli spennende å se hva som evt skulle sies nå som jeg slipper plate, selv om 2 år jo er hundeår i TV-verden. Uansett så hadde jeg nok gjort det hele om igjen om tiden ble skrudd tilbake og jeg fikk valget.

– Hvilken person skulle du aller helst ønske ville lytte nøye på den nye platen din?

– bookingansvarlig@alledefetefestivalene.no og .com

– Har du noe du vil fortelle Popklikks over gjennomsnittet oppvakte lesere? Ordet er fritt!

– Følg meg på facebook/shaunbartlettmusic og bli med i trekningen av absolutt ingenting!

Elise Nyborg Eriksen
Elise Nyborg Eriksen
Artikler: 405