November er en møkkamåned

Her er fem tips som får den til å gå saktere

Jeg vet ikke jeg. Mulig det handler om at jeg blir eldre, men tiden går plutselig så avsindig fort. Aftenposten klemmer til med 24 råd for å få november til å gå . Jeg er uenig. Jeg vil heller skrense så hardt at jeg fyker over styret.

La oss begynne i riktig rekkefølge: Jeg er enig i at november er en møkkamåned. Årets mest trøstesløse faen. Hvis mai er en nydelig, mild flørt er november en seig, stutt treiging som halvveis ligger på sofaen i joggebukser og ser på TV, mens han hoster og harker slim på grunn av en vedvarende forkjølelse. «Bli med ut å lek», hvisker juni. «Orker ikke å bevege meg!», skriker november. «Du har fortsatt bikiniskille på ryggen», sier august med et lurt smil. «Hvor la jeg raggsokkene mine da jeg pakket dem ned forrige vinter?», sutrer november. You get the picture.

Jøss. En tidsmaskin!

Pinlige underliv og Fæis
Likevel synes jeg tiden går for fort. Også i november. Til og med denne usjarmerende basillen av en måned skulle jeg ønske ville slappe litt av å gå saktere.

Jeg vet veldig godt hva som får tiden til å gå fort. Ørkeløs klikking på nettaviser, sist og best beskrevet av Ambjørnsen i bloggen alle burde følge, Forlagsliv. Facebook. Der har du en luring av en tidsstøvsuger. Instagram. Favoritttrashet mitt på TV. Ikke et vondt ord om Embarrassing Illnesses, men gud som tiden flyr når man skal gå inn i andres dype eksem- eller underlivsplager. Netflix-fråtsing i 30- minuttersserier som Modern Family har også en tendens til å få klokken til å spinne i dobbel hastighet.

Hva kan man så gjøre for å putte litt tyggis under minuttviseren uten at man skal kjede seg av den grunn? Her er fem tips til det vi liker å kalle den kulturelle klisterboksen.

1. Hør et helt album
Jadajadajada. Debatten er heitere enn noen sinne. Albumformatet er dødt. Albumformatet lever. Èn ting er i allefall sikkert. Albumformatet roer ting ned og setter ting i sammenheng. Om det så er den nyeste Nils Beck -utgivelsen eller min personlige novemberfavoritt som er det nye albumet til OnklP & De fjerne slektningene. Du velger deg inn i en bestemt virkelighet og blir der en stund.

2. Finn deg en podcast
Sykkelsesongen er over for mitt vedkommende. Jeg er for nervøs for glatte veier og mørke morgener. På plussiden øker antall minutter til fots i hverdagen dramatisk. Siste året har jeg svært ofte fyllt disse minuttene med stemmen til to svenske menn som i dyp samtale med hverandre dissekerer verden rundt seg. Podcasten heter Alex & Sigge og anbefales for alle med en over middels interesse i folks psykologi. Episoden Mörkrets hjärta anbefales for nybegynnere. Vi snakker deep listening og på grensen til smertefull ærlighet. Sakte går det også.

3. Les en novelle. For eksempel Lydia Davis «Flyktige hendelser med kort a, lang a og diftong»
Davis skriver noveller som er så korte som en setning. Dette høres sikkert litt irriterende ut, men det er det ikke. Jeg oppdager oftere og oftere at korte tekster krever at man stopper opp og kuler ned. Ellers får man ikke med seg det som står der. Det er jo også ofte slik at jo lengre tid man bruker på en tekst, desto lengre husker man den.

Davis beskriver dette på sett og vis i utdrage fra boken som heter «Den dårlige romanen».
Denne tørre, tunge romanen jeg har tatt med meg på turen -jeg forsøker stadig å lese den. Jeg har vendt tilbake til den så mange ganger, grudd meg til den hver gang og hver gang funnet at de nikke er noen bedre en sist gang, at den nå har blitt litt som en gammel venn.
Min gamle venn, den dårlige romanen.


4. Press deg til å se en film du vet du burde sett

Mulig jeg er alene om å være såpass hønsehjerne, men det blir vanskeligere og vanskeligere å forplikte seg til å sette på en hel film på slutten av en dag. Særlig i det utmattende novembermørket. Det er som om seriehelvetet har krympet attention spannet mitt. Jeg har skrevet om det tidligere i innlegget gjør Kevin Spacey meg dummere . Tror jeg kan fastslå at svaret på det er: JA! Skjerpings må til og kvalitetsfilmer på over to timer må igjen sees på som smarte venner snarere enn dølle tvangstrøyer.

5. Hør denne Cohen-låten minst en gang per dag
November vil garantert føles som en seig, klissete og deilig masse.


Publisert

i

, , ,

av

Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *