Tredimensjonal borgerkrig

To som slapper av mellom slagene (Foto: Center for Civil War Photography)

Det er 150 år siden Den amerikanske borgerkrigen startet, og i den forbindelse har The Library of Congress sluppet flere tusen bilder i tilnærmet 3D-format.

I 1861 blomstret stereofotografering opp som en farsott, med doble linser som gjorde vinklene på motivene en tøddel ulike, men komplementære.

Med 620.000 drepte soldater og et ukjent antall sivile tap er internkonflikten den dag i dag den dødeligste i USAs historie. Elleve slavestater erklærte løsrivelse fra USA og dannet Amerikas konfødererte stater (Konføderasjonen).

Sørstatenes styrker angrep Fort Sumter i Sør-Carolina innledet dermed en fire år lang borgerkrig som resulterte i opphevelsen av slaveriet og en sterkere rolle for den føderale regjeringen som satt i nord.

Det ble tatt tusenvis av bilder under krigen, og mange av dem har det amerikanske biblioteket nå tilgjengeliggjort for allmenheten.

Gjennom fototjenesten Flickr gis det tips om hvordan man kan få best effekt av bildene hvor originalmotivene vel strengt tatt er i 2D. Hvis du ikke får nok av disse, kan du stikke innom utstillingen til Center for Civil War Photography. Der finner man mange interessante motiver fra en tid som er relativt fjernt for oss, men blir vekket til live gjennom enkle virkemidler.

Få på deg 3D-brillene og bla deg gjennom følgende tjenester:

* Flickr

* The Center for Civil War Photography

* The Library of Congress (her er mange av bildene i sitt opprinnelige stereoformat)


http://www.youtube.com/watch?v=E9VhD4SccSE&feature=related

 

 


Herman Berg
Herman Berg

Tidligere nyhetsredaktør i digi.no og redaktør av ABC Nyheter. I skrivende øyeblikk daglig leder i et selskap som gir ut papirmagasiner. Elsker musikk.

Artikler: 233