Helgens store begivenhet

Ikke alle vil være enige, men for deler av Popklikks redaksjon starter helgens høydepunkt søndag klokken 18.00. Ja, det er avspark for de fleste tippeligakampene, men viktigere: Det er sesongstart for 4. divisjon, avdeling 1.

Her befinner Lyn seg etter konkursen i fjor. Største utfordrer er Frognerparken(!), et annet vestkantlag med adskillig kortere historikk enn Ski og Fotbalklubben (1896 vs 1983). I  premieren møter imidlertid Lyns brave menn Lokomotiv Oslo, som de er programforpliktet til å slå.

Det er forventet et firesifret antall fans på den fineste fotballarenaen av alle i Oslo. Det har vært den våte drømmen til mange av Bastionens tilhengere å få Frogner stadion som hjemmearena, ikke minst pga beliggenheten. Nå er det blitt en realitet, om enn i en litt annen sammenheng enn opprinnelig tenkt.

Det dunster ærverdighet av Lyn og Frogner. Og det gjør det så absolutt også av Lyn-sangene som er skrevet gjennom tidene. Den første offisielle sangen så sitt lys i 1915 og ble forfattet av Magne Gann. «Hei, Lyngut hæv din røst og syng vor sang. Den gir i livet trøst saa mangen gang» lyder refrenget som ikke har overlevd frem til Bastionen ble stiftet på tidlig 90-tallet.

I gamle Christiania ble det gitt ut et hefte med hele 28 Lyn-sanger som hovedstadsbeboerne skulle lære. Enkelte var skikkelig lange, så det var et ganske ambisiøst prosjekt.

Etter den andre av forrige århundres to store kriger, ble det hentet inn mer profesjonelle krefter. Leif Juster og Ernst Diesen måtte trå til på cupfinalene i 1945 og 1946. Juster skal ha gått rundt på indre bane med ropert, mens han messet:

«Runde for runde til mesterens topp, Hei, gamle Lyn, i år skal du opp. Vis oss et spill slik at klubben fra by’n. Som mester i år heter Lyn – Lyn – Lyn!»

Denne har heller ikke overlevd i moderne tid. Den eldste sangen man kan høre i dag, er «Heia Lyn». Det er en klassiker hvor refrenget gjentas til sammen 15 ganger. For å finne melodien må vi helt tilbake til Den første verdenskrig. Sangen heter «Over There» og er fremført av datidens popsensasjon Billy Murray.

Den ble skrevet av George M. Cohan og dratt frem igjen under Den andre verdenskrig av Hollywood-legenden James Cagney som portretterte Cohan i filmen Yankee Doodle Dandy (1942).

Hvis du har brennende lyst til å bli med på refrenget, her er Lyn-sangen:

HEIA LYN – HEIA LYN
HEIA LYN – HEIA LYN – HEIA LYN

For skal vi vinne kampen
så opp med dampen
og ikke gjøre skam på by’n

HEIA LYN – HEIA LYN
HEIA LYN – HEIA LYN – HEIA LYN

Vi sitter ikke stille.
Men blir helt ville
når gutta scorer mål på mål!

HEIA LYN – HEIA LYN
HEIA LYN – HEIA LYN – HEIA LYN

Ja, for hvem er de beste
det vet de fleste
det er de røde – hvite – blå

HEIA LYN – HEIA LYN
HEIA LYN – HEIA LYN – HEIA LYN

Herman Berg
Herman Berg

Tidligere nyhetsredaktør i digi.no og redaktør av ABC Nyheter. I skrivende øyeblikk daglig leder i et selskap som gir ut papirmagasiner. Elsker musikk.

Artikler: 233