Ukens låt #14

I vår nye spalte «Ukens låt» velger Popklikk seg ut en perle fra de siste 70 år med pophistorie. Formålet er å velge ut sanger litt utenom allfarvei slik at våre mange lesere kanskje kan oppdage noen nye favoritter. Nederst i saken finner du en spillelista der låtene blir lagt inn etterhvert som de dukker opp her. 


Ukens låt #14: Daniel Johnston and Yo La Tengo: «Speeding Motorcycle» (1990)

Daniel Johnston kunne fort fått et stempel som «misforstått geni», som så mange andre briljante kunstnere opp gjennom tidene. Alle de som først fikk sin anerkjennelse ti, femti eller hundre år etter sin død. Riktignok er Daniel død (i 2019), men han fikk i sin levetid såpass mange lyttere og fans at det ville være feil å kalle ham misforstått. Og geni, ja det vil veldig mange mene. 

Fra tidlig 80-tall ga han ut minst en egenprodusert kassett i året, prydet med sin egen strektegning på coveret. Disse ble i stor grad distribuert fra Daniels jobb i kassa på McDonalds og mot slutten av 80-tallet vokste opplagene på kassettene (som etter hvert talte 15 forskjellige). Det tok først av når Kurt Cobain ble avbildet iført en t-skjorte med coveret fra 83-utgivelsen «Hi, How Are You». 

De store plateselskapene var umettelige med at som kunne kobles til Nirvana og grønsj, og dermed fikk – utrolig nok – Daniel Johnston et generøst tilbud fra Elektra. Hans svar var ubetalelig: «Nei, så lenge dere har Metallica i stallen er det uaktuelt. De er satanister og vil komme og ta meg.» (Denne skribenten har Metallica høyt på listen over tidenes mest oppskrytte, unødvendige og ulidelige band).

Ukens låt er ikke mindre utrolig. Den er innspilt mens Daniel er på mentalsykehus vinteren 1990. Radiokanalen WFMU inviterer han til å synge inn sin vokal over telefon (!) mens indieheltene Yo La Tengo sitter klar i studio for å kompe etter beste evne. Resultatet er helt unikt. Det spraker i transmisjonen og Daniel synger, jamrer og hyler over bandets lavmælte og delikate instrumentering. Det er sårt og sært, lavt og høyt, folk og punk. Men først og fremst enestående bra. Legg særlig merke til avslutningen fra Daniel: «Are We Done?». Ja, dessverre.

Link til singelen på YouTube: Daniel Johnston & Yo La Tengo – Speeding Motorcycle (youtube.com)

Link til en «extended version» fra radioinnslaget med innledende raljering fra Daniel: Daniel Johnston – Speeding Motorcycle (with Yo La Tengo) (youtube.com)

Øyvind Ødegaard
Øyvind Ødegaard
Artikler: 16