Ukens låt #15

I vår nye spalte «Ukens låt» velger Popklikk seg ut en perle fra de siste 70 år med pophistorie. Formålet er å velge ut sanger litt utenom allfarvei slik at våre mange lesere kanskje kan oppdage noen nye favoritter. Nederst i saken finner du en spillelista der låtene blir lagt inn etterhvert som de dukker opp her. 

Ukens låt #15: This Mortal Coil: «Song To The Siren» (1983)

Hva får du hvis du kombinerer en av tidenes beste komponister (Tim Buckley) med en av tidenes beste kvinnelige vokalister (Elizabeth Fraser) og en av tidenes beste produsenter (John Fryer)? Jo, svaret er – kanskje ikke helt overraskende – ukens låt! This Mortal Coil var en slags supergruppe der artistene på indieselskapet 4AD fikk muligheten til å gjøre coverversjoner av sine favoritter. Det ble etter hvert tre LP-er (som alle anbefales) og et lite knippe singler.

Aller første singel ut var «Song To The Siren» i 1983. Den guddommelige Liz Fraser synger så klart og vakkert over kumpanen fra Cocteau Twins, Robin Guthrie, sitt kliniske og hypnotiske gitarspill. Produksjonen er minimalistisk, drømmeaktig og sakral med utstrakt og effektiv bruk av ekko og klang. For meg fremstår det som den ultimate begravelsessangen, og jeg regner med at jeg må skli rett gjennom hos St. Peter når jeg kommer seilende til himmelriket med denne «på elleve».

Ukens låt oppfyller trolig ikke kriteriet om «litt utenom allfarvei», da den faktisk innehar fjerdeplasen over singler som lå lengst på UKs indie chart på 1980-tallet. «Song To The Siren» lå der i hele 101 uker, men måtte likevel se seg slått av «Bela Lugosi’s Dead» av Bauhaus med 131 uker, «Blue Monday» av New Order med 186 uker og «Love Will Tear Us Apart» av Joy Division i 195 uker. Men: Det ville være vanskelig å lage denne spalten uten at det jeg holder som tidenes beste låt (!) skulle være med. Neste uke kommer tidenes nest beste låt, og den er til gjengjeld komplett ukjent. Følg med!

YouTube: This Mortal Coil – Song To The Siren (Official Video) (youtube.com)

Øyvind Ødegaard
Øyvind Ødegaard
Artikler: 15