Ukens låt #2

I vår nye spalte «Ukens låt» velger Popklikk seg ut en perle fra de siste 70 år med pophistorie. Formålet er å velge ut sanger litt utenom allfarvei slik at våre mange lesere kanskje kan oppdage noen nye favoritter. Nederst i saken finner du en spillelista der låtene blir lagt inn etterhvert som de dukker opp her.

The Creation: «If I Stay Too Long» (1967)

Mange kjenner til 60-tallspionerene The Creation, men ikke mange nok! Med sin litt skitnere form for poprock, som i ettertid har fått merkelappen «freakbeat», har de vært en stor inspirasjon for mange senere artister. De er til og med blitt covret av Boney M. («Painter Man»). The Creation fikk noen mini-hits med nettopp «Painter Man» og «Making Time», men vi har valgt å trekke frem noe så sjeldent som en ballade med The Creation: «If I Stay Too Long».

Det er en klassisk fremstilling av ung forelskelse som åpner med de treffende tekstlinjene: «Walking up to your street. Rehearsing everything I’ll say. I know I’ll say it different. Or At Least Another Way». Det halvseige kompet bygges opp med stadig nye lag utover og får selskap av fete gitarer og skrikende orgler. Men det er særlig harmonivokalene i «refrenget» som gjør dette til en udødelig klassiker. Her går de sine samtidige Byrds og Hollies en høy gang, og man må nesten til The Mamas & The Papas for å finne maken.

Et annet uttrykk for bandets innflytelse er at indie-guru Alan McGee valgte å kalle opp plateselskapet sitt etter dem. Ikke nok med det, han startet et band (på Creation selvsagt) oppkalt etter en av singlene, «Biff Bang Pow». Det hele toppet seg da han fikk overtalt heltene sine til å gi ut et album hos ham i 1996. Da fikk vi gleden av å høre Creation på Creation, med åpningskuttet «Creation»!

Den «riktige» versjonen på YouTube: Bing Videoer

Det finnes også en live-versjon på YouTube (som faktisk er spilt inn live!), men her våger de seg ikke på de mest halsbrekkende harmoniene og Farfisaen er lagt igjen i garderoben. Om ikke annet er videoen severdig for to ting: nydelig pardans og for å bli påminnet hvor kule og moteriktige The Creation var: Bing Videoer

Øyvind Ødegaard
Øyvind Ødegaard
Artikler: 8