Ukens låt #4

I vår nye spalte «Ukens låt» velger Popklikk seg ut en perle fra de siste 70 år med pophistorie. Formålet er å velge ut sanger litt utenom allfarvei slik at våre mange lesere kanskje kan oppdage noen nye favoritter. Nederst i saken finner du en spillelista der låtene blir lagt inn etterhvert som de dukker opp her.

Ukens låt #4: Another Sunny Day: «You Should All Be Murdered» (1989)

Popklikk påkaller våren med Another Sunny Day, et engelsk enmannsband som få eller ingen fikk med seg den gang og enda færre kjenner til i dag. Harvey Williams ga ut en håndfull singler på slutten av 80-tallet som alle er vel verdt noen minutters oppmerksomhet, men det er «You Should All Be Murdered» fra 1989 som står igjen som mesterverket.

Dette er umiskjennelig britisk indie med uperfekt Morrissey-vokal over et gitardrevet komp. Halvveis ut har Harvey gjort seg ferdig med vokalen, skrur opp fuzzen på gitaren og leverer en av tidenes beste outroer: to minutter med hyperfengende og akselererende gitarbonanza. For meg er denne innspurten

helt der oppe med Jools Hollands pianoavslutning på «Uncertain Smile» med The The.

Jeg tror ikke Harvey Williams er noen utpreget lystig og positiv fyr, så bandnavnet Another Sunny Day er nok ironisk. Det samme får vi tro gjelder teksten på ukens låt. Alle bør myrdes: de som snakker for mye, de som ikke bryr seg, de som sa at jeg tok feil, de som er slemme, de som ikke sloss, de som gir opp, de som knuste hjertet mitt og så definitivt de jeg ikke liker.

Platene til Another Sunny Day ble gitt ut av Sarah Records i Bristol, trolig det mest rendyrkete Indie-selskapet gjennom tidene. Med kvinnelig platedirektør og en DIY-innstilling ble det spydd ut syvtommers singler på løpende bånd, oftest med hjemmelagde omslag og i små opplag. Musikken fikk merkelappene C86, wimp og twee, Etter syv år og nøyaktig 100 singler (SARAH 100) valgte de å legge ned før de risikerte å bli for populære. 

Pengebeholdningen ble svidd av på et gravøl og halvsides annonser i de britiske musikkavisene med budskapet «A Day For Destroying Things». I ettertid er alle singlene på Sarah Records blitt svært ettertraktete av platesamlende indienerds.

YouTube: Bing Videoer

Øyvind Ødegaard
Øyvind Ødegaard
Artikler: 7