Dagens låt: Perle på perle fra aussierockere som aldri gir seg

Popklikk-dagens-låtEtter en pinsehelg hvor (av alle ting) en italiensk rockelåt vinner Eurovision, er det på sin plass å markere ukestart med musikk man slipper å tenke på hvorfor man liker. Postpunkerne i Hoodoo Gurus gir oss det vi trenger som en kickstart på uka. Bandet var en av undertegnedes store favoritter da det kom pop-perler på en snor fra Down Under på 80-tallet. Jeg snakker ikke om de mest kjente artistene som INXS, AC/DC Little River Band, Midnight Oil, Crowded House og The Bad Seeds, men om bølgen av indieband som The Church, Triffids, GoBetweens, Paul Kelly, Mental as Anything, Hunters & Collectors, etc, etc.

Det som kanskje er aller gledeligst er at stilen til Gurus er blitt enda røffere i kantene med årene. Kanskje fordi Dave Faulkners vokal har mistet noen overtoner. Eller kanskje fordi de er blitt mer desillusjonerte med alderen.

«World of Pain», som ble sluppet for bare litt under én uke siden, viser et hardtslående band (Intro: «Your fist, smashes my face») som ikke klarer å legge gitaren bort. Det er noe veldig befriende med riffbaserte, rett frem rockeband, som ikke forsøker seg på noe annet enn rock’n’ roll. Det klarer Gurus til de grader.

Her tangerer smaken min Egon Olsens…kremt…Holstads. Det er et band man aldri blir ferdig med, og, som Holstad skrev i januar 2019; «De forente punkrock, fengende pop og klassisk rock på den mest selvfølgelige måte. Og de ble aldri dårlige.»

(NB! Bob Dylan er blitt 80! Her er en klassiker som er laget for 56 år siden)

Men det er «Answered Prayers» fra desember 2019 som egentlig er dagens låt. «I want your money, I want your money, honey!», roper Faulkner og beskriver en svært lite sympatisk karakter som utnytter damer i sårbare situasjoner. Det gjør det ikke bedre at han sammenlikner seg med Travis Bickle, den relativt ustabile Robert de Niro-karakteren fra Martin Scorseses legendariske film «Taxi Driver» (1976).

En delvis pratende Faulkner gjør at teksten kommer ekstra tydelig frem og legger et naturlig lag på toppen av klassiske rockeriff. Låten, som varer 3.33 minutter, ble komponert i rekordfart, og er egentlig litt ustrukturert sammenliknet med de klassiske vers-refreng-brekk låtene. Det understreker bare kaoset i livet til protagonisten.

I år er det 40 år siden Hoodoo Gurus dukket opp på den australske scenen. Har du ikke oppdaget dem ennå, vel, da er det på tide å ta et dypdykk i katalogen. Spesielt de tre første albumene er verdt å sjekke ut.

Her er tidligere dagens låter i Popklikk:

* Unge irer med selvstendighetserklæring

* Kloke hester kan fylle livet med fyr og flamme

Når stillheten senker seg

Sincerely Leonard Cohen

En av 60-tallets heftigste

Åpnet nytt univers

Lyden av sommer og gode tider

40 år gammel flytende magi

Popklikk slår på stortromma

Herman Berg
Herman Berg

Tidligere nyhetsredaktør i digi.no og redaktør av ABC Nyheter. I skrivende øyeblikk daglig leder i et selskap som gir ut papirmagasiner. Elsker musikk.

Artikler: 233